Sari la conținut

Români căutați de autorităţile britanice, după ce ar fi amenințat că vor decapita două eleve ale unei școli militare

FOTO: MediafaxFoto

Incidentul atribuit românilor a avut loc pe 21 ianuarie, în faţa unui centru pentru pregătirea militarilor din Tyneside (nord-estul Angliei).

Doi bărbaţi - care până acum fuseseră consideraţi arabi sau asiatici - au ameninţat două eleve, în vârstă de 18 ani, ale şcolii militare, folosind expresii obscene şi comentând că ar putea să le decapiteze.

„Cei doi bărbaţi, care au aproximativ 40 de ani, nu au avut nicio tentativă de agresiune fizică sau de a coborî din maşina în care erau, proferând ameninţările şi îndepărtându-se rapid”, a comunicat Poliţia din regiunea britanică Northumbria.

Autorităţile britanice au anunţat marţi că cei doi suspecţi au fost identificaţi, aceștia fiind doi cetăţeni români care probabil au părăsit Marea Britanie. Cei doi români sunt căutaţi prin intermediul Interpol.

Ultima dată, suspecţii au fost văzuţi cu o maşină marca Opel Zafira.

„I-am identificat pe cei doi indivizi care se deplasau cu un vehicul marca Vauxhaul (Opel) Zafira; ştim că sunt români, nu asiatici, aşa cum se crezuse iniţial. Cei doi suspecţi au părăsit Marea Britanie şi am luat legătura cu Interpol pentru a-i localiza şi a discuta cu ei”, a declarat Richie Jackson, un oficial al Poliţiei Gateshead (Tyneside).

„Pe parcursul anchetei, ne-am dat seama că a fost un incident izolat, în care cei doi au făcut comentarii inadecvate la adresa celor două fete”, a precizat Jackson.

Marea Britanie şi alte state occidentale au luat măsuri stricte de securitate în ultimele luni pe fondul ameninţărilor proferate de organizaţia teroristă Stat Islamic în Irak şi Siria.

Un militar britanic, Lee Rigby, a fost decapitat în mai 2013 de doi islamişti, în centrul Londrei. În Australia, poliţia a arestat marţi doi bărbaţi suspectaţi că plănuiau să comită o decapitare în public, în Sydney.

Organizaţia teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria a executat numeroşi ostatici prin decapitare, inclusiv cetăţeni americani, britanici, japonezi şi francezi.