Români de la Cambridge: Retorica unor politicieni britanici faţă de imigranţi este asemănătoare urii naziste

Data publicării:
david cameron mediafax-5

Premierul britanic David Cameron/ Foto: Mediafax

Preşedintele Cambridge Romanian Society, Radu Bumbacea, l-a criticat pe premierul britanic David Cameron, condamnând atitudinea alarmistă a acestuia şi a altor politicieni cu privire la ridicarea restricțiilor de pe piața muncii pentru români și bulgari, începând cu 1 ianuarie.

„Deplângem atât reacţia politicienilor, cât şi a unor instituţii media, inclusiv The Daily Mail ori The Sun", a declarat studentul la matematică de la Trinity College pentru periodicul The Cambridge News.

„Cu siguranţă nu este un răspuns matur la o situaţie. Se aştepta o abordare mai echilibrată din partea Whitehall (strada pe care se află cele mai multe clăridiri ale guvernului britanic și care simbolizează executivul de la Londra, n.r.) şi premierului care a studiat la Oxford”, a subliniat Radu Bumbacea.

„Este mult prea uşor să adopţi o abordare de tip "sperietoare" în perioade de criză, dar este necesar să ne amintim că o abordare periculos de asemănătoare a fost utilizată acum 79 de ani şi a lăsat Europei cicatrici psihologice adânci”, a adăugat Radu Bumbacea.

„Astăzi sunt cele două ţări ale noastre, mâine ar putea să fie Turcia sau Serbia. Dacă măsurile Guvernului vor depăşi limita, suntem convinşi că cetăţenii britanici şi UE vor condamna măsurile”, a continuat el.

Cambridge Romanian Society preconizează că în Marea Britanie nu va veni „un număr neobişnuit” de români, „pentru simplul motiv că "visul" de a munci în străinătate s-a diminuat, iar limba engleză nu este atât de apropiată gramaticii sau lexicului limbii române”, spune Radu Bumbacea. Românii vor continua să vină în Marea Britanie la studii şi să muncească în posturi bine plătite, ca cele din domeniul IT.

În opinia lui Radu Bumbacea, asemenea schimburi sunt avantajoase economiilor celor două ţări, iar dacă există locuri libere pe piaţa muncii este necesar ca ele să fie ocupate.

David Cameron a adoptat în grabă măsuri noi prin care să se asigure că, de la 1 ianuarie, imigranţii din UE nu vor putea să solicite ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Marea Britanie. În plus, persoanele care cerşesc şi cele fără adăpost pot fi deportate şi li se poate interzice accesul în ţară pentru o perioadă de 12 luni.

Și ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a criticat atitudinea unor publicații din Marea Britanie, precum și demersurile unor politicieni, cu privire la „invazia” de români și bulgari în Regatul Unit, începând cu 1 ianuarie 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri