România a activat derogarea privind aplicarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în urma declarării stării de urgenţă

Data publicării:
consiliul europei sediu wikipedia
Foto: wikipedia.org

România şi încă trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului, a transmis joi France Presse, citată de Agerpres.

Aceste patru state membre ale Consiliului Europei au „notificat oficial” în ultimele zile că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei, a explicat pentru France Presse un purtător de cuvânt al Consiliului Europei, care a subliniat că şi alte state ar putea să procedeze la fel ca urmare a progresiei rapide a epidemiei de coronavirus în Europa.

Conform aceluiaşi purtător de cuvânt, Franţa încă nu a notificat această derogare către secretariatul general al Consiliului Europei, organizaţie ce numără 47 de state membre.

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că „în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, un stat membru „poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.

Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenţiei care protejează dreptul la viaţă şi care interzic tortura şi sclavia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri