România a avut, alături de Portugalia, cea mai mare creștere a comerțului din UE

Data publicării:
grafic crestere economica
Foto: GettyImages

România și Portugalia au avut, cu 3,9%, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri din comerț din UE, în iulie, în comparație cu luna precedentă, conform Eurostat, scrie Mediafax.

În iulie 2020, o lună marcată de o oarecare relaxare a măsurilor de izolare COVID-19 în multe state membre, volumul ajustat sezonier al comerțului cu amănuntul a scăzut cu 1,3% în zona euro și cu 0,8% în UE, comparativ cu iunie 2020, conform Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene. Volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 5,3% în zona euro și cu 5,1% în UE.

În iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, indicele de vânzări cu amănuntul ajustat calendaristic a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,7% în UE.

În zona euro în iulie 2020, comparativ cu iunie 2020, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 2,9% pentru produsele nealimentare, au rămas neschimbate pentru alimente, băuturi și tutun și au crescut cu 4,3% pentru carburanții auto. În UE, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 2,3% pentru produsele nealimentare, a crescut cu 0,1% pentru produsele alimentare, băuturi și tutun și cu 4,6% pentru combustibilii auto.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrat în Belgia (-5,1%), Finlanda (-2,0%) și Estonia (-1,5%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Portugalia și România (ambele + 3,9%), precum și Malta (+ 3,2%).

În zona euro în iulie 2020, comparativ cu iulie 2019, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele alimentare, băuturi și tutun și cu 0,5% pentru produsele nealimentare, în timp ce combustibilii auto au scăzut cu 10,8%.

În UE, volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 1,5% pentru produsele nealimentare și cu 1,1% pentru alimente, băuturi și tutun, în timp ce combustibilii auto au scăzut cu 9,6%.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri anuale ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrate în Irlanda (+ 9,1%), Lituania (+ 6,8%) și Olanda (+ 6,0%). Cele mai mari scăderi au fost observat în Bulgaria (-17,5%), Malta (-8,1%) și Luxemburg (-6,1%).

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri