România, locul 2 în topul statelor acuzate la CEDO. Cu ce consecințe

Data publicării:
cedo

De frica CEDO, România a ajuns campioană la înțelegeri amiabile, adică procese încheiate fără judecată. Statul oferă o despăgubire reclamantului, iar omul renunță la litigiu. Bilanțul pe 2018 al Curții Europene a Drepturilor Omului plasează țara noastră pe primul loc la astfel de concesii.

Bilanţul Curţii Europene a Drepturilor Omului plasează România pe primul loc în topul ţărilor care încheie înţelegeri amiabile pentru a evita un proces. Aproape 700 parafate în 2018, de trei ori mai multe raportat la anul anterior.

2018 - Înţelegeri amiabile - 691

2017 - Înţelegeri amiabile - 221

„Avantajele înţelegerii amiabile sunt că nu se mai pronunţă o hotărâre, care este mult mai detaliată cu privire la fapte şi cere mai multă energie din partea Curţii, se ajunge la o concluzie mult mai repede, reclamantul este avantajat că primeşte o sumă de bani mai repede”, arată Diana Hătneanu, avocat specializat în drepturile omului.

Numărul mare de înţelegeri amiabile vine la pachet cu un an în care ţara noastră a fost condamnată în 71 de cazuri, plasându-se astfel pe locul trei, după Rusia şi Turcia.

În aproape jumătate din cazurile judecate anul trecut, Curtea Europeană a stabilit că autorităţile române i-au supus pe reclamanţi unor tratamente inumane sau degradante. În alte 10 cazuri a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Şi tot din zona justiţiei - anul trecut România a fost condamnată de opt ori pentru proceduri judiciare exagerat de lungi.

România la CEDO în 2018

Total condamnări - 71

Tratamente inumane/degradante - 37

Dreptul la un proces echitabil -10

Proceduri judiciare prea lungi - 8

(sursa: echr.coe.int)

„Curtea este interesată şi urmăreşte să încheie cât mai multe înţelegeri amiabile şi declaraţii unilaterale, atunci când părţile nu sunt de acord (...) Și-a dat seama că are un număr foarte mare de cauze întemeiate pe care nu le va rezolva niciodată dacă se merge pe procedura clasică”, spune Diana Hătneanu, avocat specializat în drepturile omului.

Cel mai cunoscut proces în care a fost implicată România şi care anul trecut a primit o soluţie este cel al închisorilor secrete ale CIA. Statul român a fost condamnat pentru că nu a făcut o investigaţie efectivă în cazul centrelor de detenţie americane plasate pe teritoriul României.

La capitolul înţelegeri amiabile - în 2018, Guvernul României a ajuns la o înţelegere amiabilă cu un bucureştean amendat, în 2013, pentru participare la un protest neautorizat. Bărbatul a acuzat încălcarea dreptului la liberă exprimare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri