România şi alte două state au blocat o declaraţie UE referitoare la Israel

Data actualizării: Data publicării:
federica mogherini - 7234914-AFP Mediafax Foto-JOHN THYS
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini

România, Cehia şi Ungaria au blocat împreună o declaraţie a tuturor celor 28 de state membre UE care ar fi urmat să critice mutarea la Ierusalim a Ambasadei americane din Israel. Informaţia a fost făcută publică de postul israelian Canal 10 și confirmată ulterior de MAE român.

ACTUALIZARE. Ministerul român de Externe confirmă într-un comunicat că nu a fost de acord cu adoptarea acestei declarații în numele UE, pe motiv că textul era unul „lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim”. MAE precizează că această declarație ar fi trebuit transmisă în numele Serviciului de Acțiune Externă al UE, dar, ca urmare a împotrivirii României, Cehiei și Ungariei, s-a luat decizia ca declarația să fie transmisă doar în numele șefei diplomației europene, Federica Mogherini. MAE spune că această decizie s-a luat la nivelul ministerului, „în urma unei analize complexe”. Citiți detalii aici.

Citiți și: 

Cristian Diaconescu: Dacă există o decizie de blocare, avem o foarte serioasă discuție internă


Cele trei state au lucrat în coordonare cu Israelul, notează aceeaşi sursă.

Iniţiativa unei declaraţii comune pe tema mutării ambasadei Statelor Unite din Israel a aparţinut Franţei şi a fost susţinută de mai multe state. Documentul conţinea trei puncte, două care făceau trei referire la statutul Ierusalimului şi al treilea care bloca statele UE să urmeze exemplul SUA şi să-şi mute ambasadele. Documentul ar fi urmat să fie publicat în numele şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini. Scopul era de a prezenta poziţia europeană comună împotriva relocării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim. Doar că România, Ungaria şi Cehia nu au vrut să susţină declaraţia comună, aşa că aceasta a căzut.

Inaugurarea noului sediu al misiunii diplomatice americane din Israel va avea loc luni, 14 mai. 

Citiți și: 

Meleşcanu: Mutarea ambasadei la Ierusalim ne-ar putea afecta candidatura la Consiliul de Securitate ONU

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri