România va trimite observatori în Ucraina

Data publicării:
titus corlatean mfax-4

Până acum, 19 candidaţi români şi-au depus dosarele pentru posturile de observatori, iar doi au primit confirmarea, a declarat duminică ministrul român de Externe, Titus Corlățean. „Dar procesul continuă”, a precizat ministrul de Externe în conferința de presă comună cu omologul său din Canada, țară care a contribuit la instituirea acestei misiuni.

Misiunea OSCE va cuprinde circa 100 de persoane.

Cele 57 de state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au ajuns la un acord, la 21 martie, pentru trimiterea unei misiuni de observatori în Ucraina. Rusia, stat membru OSCE, avea obiecții față de trimiterea unei misiuni în Ucraina, dar în final a renunţat la contestarea iniţiativei, însă a pus o condiție: observatorii nu au ce căuta în Crimeea.

„Partea rusă speră că activitatea imparţială a observatorilor internaţionali va contribui la depăşirea crizei din Ucraina", a comunicat Ministerul rus de Externe. „Mandatul misiunii reflectă noile realităţi politice şi juridice şi nu se poate extinde în Crimeea şi Sevastopol, care fac parte din Rusia", a precizat Ministerul rus de Externe.

Trimiterea unei misiuni de monitorizare în estul Ucrainei este parte a propunerii americane făcute Moscovei pentru reglementarea crizei apărute după anexarea Crimeei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri