Românii din Serbia vor cetăţenie română

Data publicării:
timoc

Zece lideri ai organizaţiilor de români din Timocul sârbesc au semnat o scrisoare prin care cer autorităţilor de la Bucureşti adoptarea unei legi care le-ar permite să obţină uşor cetăţenia ţării de origine. În acest moment, o astfel de facilitate le este acordată doar celor care trăiesc în spaţii care au aparţinut României, cum ar fi Basarabia şi nordul Bucovinei. 

"Nu este drept să nu ne fie recunoscută cetaţenia română, atâta timp cât noi suntem români trăitori pe meleagurile Serbiei, dar mereu cu gândul şi inima alături de ţara noastră mamă, România." -  se arată în scrisoare.

Boiko Stankovici - Uniunea Românilor din Serbia "Serbia" : Românii nu locuiesc într-un loc. Ei locuiesc într-o limbă. Deci limba, limba este sfântă, este mama!

În Valea Timocului trăiesc 30.000 de români, urmaşii unei comunităţi care s-a dezvoltat acolo, în apropierea graniţelor, dar fără să facă parte vreodată din România.

Zaray Radivajevici - Asociația Dacia Aureliană: Cetățenia română este o necesitate şi o nevoie a poporului român.

Mihailo Vasilievici - Mișcarea Democrată a Românilor din Serbia: E ultimul drept, ca ţara-mamă trebuie să facă ceva pentru noi, românii din Valea Timocului, din sudul Dunării.

Pe 29 aprilie, Camera Deputaților a respins definitiv un proiect de lege care le acorda cetăţenia, în condiţii speciale, etnicilor care trăiesc în comunități aflate în jurul granițelor României. În prezent, un alt proiect legislativ, inițiat cu același scop şi care a fost adoptat de senatori, urmează să intre în dezbaterea deputaţilor, pentru votul final.

Lumea noastra vorbeşte până la 7 ani numai româneşte acasă. După 7 ani se duce la şcoală şi vorbeşte sârbeşte mărturiseşte un român din Valea Timocului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri