Românii migrau în Spania, spaniolii caută de lucru în Maroc. Criza economică inversează sensul migraţiei

Data publicării:
Maroc

Criza economică îi împinge pe spanioli să îşi caute de lucru tocmai în ţările care până nu demult erau considerate ca aparţinând lumii a treia. Marocul a devenit în ultimii ani o destinaţie preferată pentru mii de spanioli şomeri. Fie că e vorba de construcţii sau agricultură, oamenii preferă să lucreze chiar şi pe salarii mai mici decât să rămână pe drumuri.

Timp de zeci de ani, sensul migraţiei în căutarea unei vieţi mai bune a fost dinspre sud spre nord şi dinspre est spre vest. Criza din ultimii ani a făcut însă ca o ţară precum Spania, preferată de milioane de oameni din estul Europei şi nordul Africii, să fie părăsită tocmai de propria forţă de muncă. Tot mai mulţi spanioli îşi caută de lucru în ţări vecine - precum Maroc.

Cunosc o mulţime de oameni care acum cer de lucru, o mulţime. Primesc tot timpul e-mail-uri de la spanioli care vor să vină în Maroc”, afirmă antreprenorul Najib El-Mansouri. Principalul argument este că ţara este în plină creştere economică, spre deosebire de Spania, unde situaţia se înrăutăţeşte, iar şomajul a atins cote record. „Văd acest serviciu ca o şansă de a călători, de a cunoaşte Marocul şi mai ales de a munci, pentru că în Spania lucrurile stau rău acum. Adevărul e că lucrurile stau mai bine aici, în Maroc”, declară unul dintre migranţii spanioli.

Cu o rată alarmantă a şomajului de 27%, unii spanioli sunt dispuşi să lucreze chiar şi pe salarii de 4-500 de euro, mult mai puţin decât primeau înaintea crizei. „Criza a pus capăt întregii mele activităţi din construcţii. Nu mai era nimic de făcut în Spania. Nu mai era nimic de lucru, nici un fel de finanţare din partea băncilor, şi toată lumea pleca”, arată şi Emilio Rodriguez, om de afaceri spaniol

Potrivit datelor oferite de administraţia marocană, aproape 3000 de spanioli au aplicat anul trecut pentru ajutoare sociale în Maroc, în creştere faţă de anul precedent. Se estimează că numărul spaniolilor care trăiesc şi muncesc în ţară este mult mai mare.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri