Sari la conținut
News Alert

Rumen Radev, învestit președinte al Bulgariei

Bulgaria trebuie să rămână în Uniunea Europeană și în NATO, dar să-și apere interesele în interiorul acestor organizații, a declarat joi noul președinte al Bulgariei, Rumen Radev, în discursul susținut la ceremonia de învestire în această funcție, relatează Agerpres.

Ruman Radev

Rumen Radev / Foto: Agerpres

Bulgaria este acum membră a UE și NATO. Apartenența la aceste două organizații este o opțiune strategică ce nu trebuie pusă sub semnul întrebării”, a spus Radev.

„O participare eficientă în NATO și UE presupune înțelegerea clară și apărarea consecventă a intereselor naționale în interiorul celor două blocuri, precum și o participare activă la procesul de luare a deciziilor. Politica externă a Bulgariei trebuie formulată acasă și susținută în exterior, nu invers”, a adăugat șeful statului bulgar.

Noul președinte a apreciat că Bulgaria are potențialul de a juca un rol activ în sud-estul Europei prin inițiative și acțiuni menite să consolideze cooperarea în domeniul securității și să susțină dezvoltarea economică a regiunii.

Rumen Radev s-a arătat îngăduitor în timpul campaniei electorale față de acțiunea Rusiei de anexare a Crimeii și a susținut relaxarea sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, poziții ce au stârnit unele preocupări cu privire la modul în care el va aborda politica externă, deși în Bulgaria atribuțiile președintelui sunt mai degrabă simbolice.

Pe aceeași temă