Rusia amenință Ucraina cu o intervenție militară precum cea din Georgia, declanșată în 2008

Data publicării:
serghei lavrov min de externe rus mfax-2

Serghei Lavrov / Foto: Mediafax

„Dacă interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate în mod direct, aşa cum au făcut în Osetia de Sud (teritoriu separatist din Georgia, n.r.), nu văd altă cale decât de a răspunde, cu respectarea dreptului internaţional”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, pentru postul de televiziune Russia Today, informează Mediafax.

E, mai degrabă, o amenințare”, nu o declarație de război, a declarat, la Digi24, istoricul Vlad Nistor. „Face parte din retorica mai recentă a Moscovei în legătură cu situația din Ucraina”, a adăugat acesta. 

SUA, acuzate de la Moscova

„Au anunţat suspendarea a ceea ce numesc o operaţiune antiteroristă, dar, acum, că Joe Biden s-a dus la Kiev, afirmă că această operaţiune trece din nou într-o fază activă. Nu am niciun motiv să nu cred că americanii nu conduc acest spectacol în modul cel mai direct", a mai spus Serghei Lavrov.

După numai câteva ore de la plecarea vicepreşedintelui american Joe Biden de la Kiev, unde a efectuat o vizită, preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov a anunţat reluarea operaţiunii "antiteroriste" în est, suspendată înainte de Paşte.

Şeful diplomaţiei ruse a reafirmat că puterea ucraineană nu-şi îndeplineşte, în opinia sa, angajamentele asumate la Geneva, pentru a pune capăt escaladării în Ucraina.

„Nimic din ceea ce s-a convenit la Geneva şi din ceea ce, bineînţeles, ar fi trebuit să înceapă să pună în aplicare autorităţile de la Kiev, nu s-a făcut”, a declarat el.

Serghei Lavrov a apreciat luni, într-o conversaţie la telefon cu secretarul de Stat american John Kerry, că Statele Unite ar trebui să acţioneze cu scopul de a-i „încuraja pe liderii ucraineni să-şi îndeplinească în mod strict obligaţiile”.

Acordul de la Geneva, un compromis semnat între Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite, prevede dezarmarea grupărilor ilegale şi evacuarea sediilor oficiale ocupate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri