Rusia cere Kievului o nouă Constituție prin care să declare Ucraina stat federal și neutru

Data publicării:
serghei lavrov min de externe rus mfax-7

Ucraina şi-a rechemat luni și ambasadorul de la Moscova pentru consultări și a anunțat că monitorizează situația de-a lungul graniței estice cu Rusia.

„Ţinând cont de situaţia cu privire la Crimeea şi de necesitatea de a discuta anumite aspecte internaţionale ale crizei, Ucraina îşi recheamă pentru consultări ambasadorul în Rusia, Volodimir Elcenko", a anunţat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

Guvernul de la Kiev a anunțat deja că nu va recunoaște referendumul din Crimeea. Pe de altă parte, autoritățile din republica autonomă se pregătesc ca până la sfârșitul lunii martie să adopte moneda rusă, rubla, și să-și modifice fusul orar, dând ceasurile cu două ore înainte, pentru a se armoniza cu Moscova.

La rândul său, Rusia a propus formarea unui „grup internațional de contact”, care să medieze criza și a cerut Ucrainei să-și modifice Constituția astfel încât să fie menționată neutralitatea politică și militară a țării și să consfințească federalismul.

Ministerul de Externe de la Moscova a cerut luni Parlamentului ucrainean să convoace o adunare constituantă, care să acorde mai multă autonomie regiunilor țării și să garanteze că limba rusă este a doua limbă oficială în stat. Noua Constituție ar urma să fie aprobată printr-un referendum național, înainte de alegerile generale.

Autoritățile de la Kiev au respins propunerea, considerată „total inacceptabilă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri