Rusia şi Italia au convenit să coopereze în privinţa crizei din Libia

Data publicării:
Renzi si Putin-AFP Mediafax Foto-DANIEL DAL ZENNARO

 

(Foto © AFP/MediafaxFOTO)

Vizita premierului Matteo Renzi la Moscova este prima vizită de stat efectuată în Rusia de un lider european important de la declanşarea conflictului din Ucraina, relatează Bloomberg.

Vladimir Putin a numit Italia un partener privilegiat şi a spus că discuţiile cu Renzi au fost prietenoase şi constructive.

Matteo Renzi, care a cerut sprijinul Rusiei pentru o posibilă acţiune în Libia, ca membru cu drept de veto în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, a declarat că acordul de pace în Ucraina, semnat la Minsk în luna februarie, a oferit o soluţie de pace în criza ucraineană.

Premierul italian a declarat într-o conferinţă de presă comună cu Putin că Rusia şi Italia pot să îşi consolideze legăturile economice şi comerciale, în pofida sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană şi Statele Unite. El l-a invitat pe Putin la un târg comercial internaţional care va avea loc la Milano în luna iunie, afirmând că acordul de la Minsk poate contribui la îmbunătăţirea relaţiilor UE-Rusia.

În timp ce cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande s-au deplasat la rândul lor la Moscova în februarie, pentru a negocia un acord cu Putin privind Ucraina, Rusia rămâne în cel mai grav blocaj geopolitic cu SUA şi UE după cel de-al Doilea Război Mondial.

În privinţa Libiei, fostă colonie italiană, Renzi a spus că ar vrea să fie trimise forţe sub mandat ONU în statul nord-african aflat în haos de peste trei ani, după ce atacuri aeriene ale NATO au contribuit la îndepărtarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.

Înainte de a merge la Moscova, Matteo Renzi a discutat telefonic cu Angela Merkel, Francois Hollande, preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron. Liderii au convenit că sancţiunile împotriva Rusiei pot fi ridicate doar dacă acordul de la Minsk este aplicat în totalitate şi va avea loc o stabilizare a armistiţiului din Ucraina.

Italia este al patrulea mare partener comercial al Rusiei, după China, Olanda şi Germania, cu schimburi de 48,4 miliarde de dolari în 2014, în scădere cu 10% faţă de 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri