Rusia spune că are dreptul să deplaseze arme nucleare în Crimeea

Data publicării:
n

Nu știu dacă acum sunt arme nucleare acolo. Nu știu dacă sunt planuri (de a trimite arme nucleare – n.r.), dar în principiu Rusia poate să facă acest lucru”, a spus Mihail Ulyanovsk, șeful departamentului de control al armelor din minister, potrivit Interfax. 

Ar însemna că această peninsulă nu va mai putea fi recucerită de la Rusia, pentru că dacă ar interveni cineva militar acolo s-ar declanşa un război nuclear”, a spus, la Digi24, Hari Bucur Marcu, expert în securitate. El a adăugat că situaţia seamănă cu „un fel de reeditare a crizei rachetelor din Cuba din 1962”.

„Ideea de a aduce instalaţii de tip nuclear arată determinarea guvernului de la Moscova de a nu renunţa la această provincie”, a mai spus expertul.

„O asemenea măsură ar trebui privită într-o lumină instituţională de tipul acordurilor pentru limitarea armamentelor nucleare. Este greu de crezut că vor ajunge la o asemenea măsură într-un timp foarte scurt. Va trebui să dea explicaţii. Va trebui să justifice care este ameninţarea. Nu ne aşteptăm ca într-un an sau doi să se întâmple asta”, a punctat Hari Bucur Marcu.

De altfel, Rusia a decis să-şi suspende participarea la întâlnirile grupului comun consultativ privind Tratatul asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa (CFE) începând de astăzi, a anunţat marţi Anton Mazur, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena, relatează agenţia Tass în pagina electronică. 

În plus, Rusia a anunțat ieri că va lua „contramăsurile necesare” faţă de exerciţiile NATO din Marea Neagră. Moscova a catalogat manevrele navale de rutină din Marea Neagră ale NATO ca fiind o „provocare”. La exerciţiu participă crucişătorul american USS Vicksburg, patru fregate - NCSM Fredericton (Canada), TCG Turgutreis (Turcia), ROS Regina Maria (România), ITS Aliseo (Italia) - nava de alimentare germană FGS Spessart şi un submarin turc.

Citiți și
Marea Neagră, supravegheată de Rusia în timpul manevrelor NATO
Emil Hurezeanu: „Marea Neagră arată ca locul virtual al unor mari conflicte”
Scenariu Stratfor: Rusia ţinteşte Transnistria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri