Rusia, suspectată de alte două asasinate în Marea Britanie

Data publicării:
Investigations Continue At The Scene Of Salisbury Spy Poisoning
Foto: Guliver/Getty Images

Rusia ar avea legătură cu alte două asasinate comise în ultimii ani în Marea Britanie, potrivit noilor probe descoperite de anchetatorii britanici care se ocupă de ancheta în cazul otrăvirii fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în martie la Salisbury (Anglia), dezvăluie publicaţia The Sunday Times, citată de Agerpres.

Investigations Continue At The Scene Of Salisbury Spy Poisoning
Foto: Guliver/Getty Images

Anchetatorii Diviziei antiteroriste a Scotland Yard-ului, cunoscută sub numele de SO15, care investighează cazul Skripal, au avut acces la informaţii care indică faptul că Kremlinul s-ar putea afla în spatele uciderii a încă două persoane în Marea Britanie în ultimii ani.

Potrivit ziarului, primul ar fi Aleksandr Perepelicinâi, un om de afaceri rus critic la adresa Kremlinului, care a decedat în 2012 la reşedinţa sa din Surey, în sudul Angliei, după ce mâncase o ciorbă rusească, iar cel de-al doilea antreprenorul Scot Young, care avea printre prieteni voci critice la adresa Moscovei, precum defunctul oligarh rus Boris Berezovski. Young a căzut de la etaj la domiciliul său din Londra acum patru ani.

Perepelicinâi a fost unul dintre principalii martori în cazul lui Serghei Magniţki, fostul avocat al firmei Hermitage Capital, care acuzase mai mulţi oficiali ruşi de participarea la o frauda de 230 de milioane de dolari. El a decedat în condiţii suspecte în arest preventiv în 2009.

Deşi iniţial poliţia britanică afirmase că Perepilicinâi a decedat din cauza unui stop cardiac în timp ce făcea alergări, la examenul toxicologic efectuat s-au găsit urme ale unei plante otrăvitoare în stomacul său.

Poliţia metropolitană din Londra speră ca aceste decese să fie recunoscute drept "suspecte" după ce va fi investigat o serie de martori.

Se pare că SO15 a adunat dovezi potrivit cărora agenţi ai GRU, Agenţia militară de informaţii a Rusiei, călătoriseră în Regatul Unit la data la care cei doi au decedat.

În martie, fostul spion dublu Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu agent neurotoxic "Noviciok" de tip militar, care fusese plasat pe mânerul uşii de la casa acestuia din Salisbury, dar cei doi Skripal au supravieţuit după mai multe săptămâni de spitalizare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri