Sari la conținut

Rușii comemorează 70 de ani de la „Ziua Victoriei”. Peste 16.000 de militari au defilat în Piața Roșie din Moscova

Actualizare 10:00. La Moscova a început parada pentru Ziua Victoriei, care marchează 70 de ani de la victoria sovieticilor împotriva naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial, victorie care a dus la capitularea celor din urmă şi a pus punct conflagraţiei.

Peste 16.000 de soldaţi ruşi şi contingente din 11 state mărşăluiesc prin Piaţa Roşie sub privirile preşedintelui Vladimir Putin şi a zecilor de lideri mondiali invitaţi de acesta să asiste la eveniment.

Este o ocazie pentru ca liderul de la Kremlin să etaleze forţa şi dotarea militară a ţării sale. În timpul paradei, vor fi dezvăluite echipamentele cele mai moderne ale armatei precum noul tanc T-14 Armata, vehicule blindate, precum şi sisteme de lansatoare de rachete. Iar, compania rusă Kalaşnikov va prezenta la paradă ultima versiune a puştii de asalt.

La finalul defilării, Piața Roșie va fi survolată de peste 100 de avioane strategice şi elicoptere. Pentru prima dată în istorie, la paradă vor participa şi avioane de luptă, precum şi elicopterele militare MI-35M.

Măsurile de securitate au fost sporite pentru a preveni orice incident. Cu trei ore înainte de paradă, mii de poliţişti şi camioane blindate au fost mobilizate în mai multe puncte-cheie din jurul Pieţei Roşii. Totodată, multe dintre străzile ce duc spre această piaţă au fost închise.

Liderii occidentali au refuzat să asiste la paradă din cauza tensiunilor cu Rusia provocate de anexarea Crimeei anul trecut, dar şi din cauza amestecului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei. Mihail Gorbaciov, fostul preşedinte al URSS, a declarat că refuzul liderilor occidentali de a veni la Moscova pentru a asista la festivităţile organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste reprezintă o lipsă de respect pentru popoarele fostei Uniuni Sovietice.

Printre liderii care au refuzat invitaţia se numără şi Angela Merkel. Ea va veni mâine la Moscova pentru a depune o coroană cu flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.


La evenimentul ce va avea loc în Piaţa Roşie din Moscova vor participa 16.500 de soldaţi şi sute de dispozitive militare, dar şi contingente din şase ţări.

În plus, aproape 200 de vehicule blindate vor trece prin Piaţa Roşie.

Evenimentul se desfăşoară într-un context deosebit de tensionat, motiv cu care mulţi dintre cei mai mari lideri ai lumii au boicotat evenimentul şi au anunţat că nu vor lua parte la manifestaţie.

Oficialii de la Kiev acuză Moscova că se foloseşte de acest pretext pentru a îşi intimida adversarii, prin expunerea fastuoasă a celor mai performante unităţi din armata rusească.

Parada va începe la ora 10:00, ora României, şi marchează 70 de ani de la victoria ruşilor asupra Germaniei Naziste din cel de-al Doilea Război Mondial.

Citiți și 9 mai, semnificații diferite între Est și Vest