Rușii vor să ridice cele mai înalte clădiri din Europa, la Paris

Data publicării:
rusia franta

Cele două turnuri, care ar putea deveni „gemenii” Europei reprezintă cel mai mare proiect imobiliar de după criza financiară. Ar urma să fie mai înalte cu zece metri decât emblematicul Shard din Londra, cea mai înaltă clădire din Europa în prezent.

„Aici vom avea hotelul, până la jumătate, iar aici în partea de mijloc spații de recreere, cum ar fi piscina”, a detaliat Emin Iskenderov, președintele Hermitage.

Noua construcție, Hermitage Plaza, vine cu o schimbare de strategie în politica de construcții din Franța, proiectele mixte. Acestea au devenit foarte populare în China, Statele Unite și Dubai. Emiratul arab deține recordul pentru cel mai înalt turn din lume, Burj Khalifa, care oferă spații de birouri, apartamente și un hotel de lux.

„Există o mulțime de piețe, cum ar fi cea din New York, Miami în care poți alege din apartamentele de lux. În Paris nu ai de unde alege”, explică Emin Iskenderov.

Cele două turnuri vor avea 85, respectiv 86 de etaje, iar construcția va fi finalizată la începutul anului 2019. Turnurile vor fi construite cel mai probabil de grupul francez Bouygues, care a mai lucrat cu Hermitage la diverse proiecte din Franța în ultimii cinci ani.

Succesul acestui proiect este discutabil în condițiile în care el vine într-o perioadă grea pentru economia Franței. Prețurile apartamentelor sunt în scădere precum și chiriile pentru birouri. Cu toate acestea elementul de noutate, proiectul mixt, ar putea să contrabalanseze aceste neajunsuri.

Problema principală va fi însă finanțarea. În 2010, arhitectul Jean Nouvel a renunțat la proiectul Signal, un turn de 301 metri cu birouri și apartamente planificat pentru zona La Defense, pentru care nu a reușit să găsească investitori. Rușii spun că au în cea mai mare parte planul financiar este trasat. Grupul Hermitage ar urma să aducă din resurse proprii 850 milioane euro, deși nu e clar de unse ar proveni banii. Restul va veni de la banca rusă de stat Sberbank și de la un alt finanțator internațional.

Cine sunt acționarii din spate

Proiectul este pentru Franța, dar povestea din spatele său este tipic rusească. Ideea acestor clădiri uriașe datează de nouă ani, de la momentul în care Stroimontage, un dezvoltator rus a intrat pe piața din Franța. În spatele acestei firme erau doi oligarhi ruși, Arthur Kirilenko și Serghei Polonski. De la început sucursala franceză a fost condusă de actualul președinte Emin Iskenderov, pe atunci un tânăr de 28 de ani.

Patronii din spatele pro iectului s-au rupt unul de celălalt, dar independent au sfârșit prost. Stroimontage a dat faliment, iar Mirax Group a lui Serghei Polonsky, cel care preluase proiectul parizian, s-a făcut bucăți. Patronul a fost condamant în lipsă la Moscova pentru fraudă în urmă cu aproximativ o lună. El este fugar.

Și în tot acest dezastru Hermitage Group pare să prospere, iar președintele Emin Iskenderov pare a fi vioara întâi. Ascensiunea sa rapidă pe piața imobiliară pariziană a ridicat multe sprîncene în semn de neîncredere și mirare. Cu foștii patroni ajunși la sapă de lemn și în coliziune cu legea din mama Rusie, nu e clar cum proiectele pariziene continuă. Explicația este că ar putea fi vorba de preluări mai puțin vizibile, iar Iskenderov să fie o interfață.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri