S-a oficiat prima căsătorie gay în Franţa

Data publicării:
gay franta

Primăria din Montpellier a fost luată cu asalt de sute de oameni care au vrut să fie martori la prima căsătorie între homosexuali, oficiată în Franţa. Doi bărbaţi, unul de 30, altul de 40, au spus „da” în faţa ofiţerului stării civile la nici două săptămâni după ce legea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a intrat în vigoare.

Vincent Autin şi Bruno Boileau sunt, de acum, un cuplu căsătorit cu acte în regulă. Nunta lor a devenit un eveniment naţional în Franţa şi a adunat la primăria din Montpellier mai mulţi jurnalişti şi curioşi, decât rude şi apropiaţi ai celor doi. Tinerii însurăţei nu au fost deranjaţi de atenţia primită şi chiar au profitat de prezenţa numeroasă a ziariştilor pentru a transmite un mesaj lumii întregi.

„Vreau, întâi de toate, să vorbim despre iubire şi să nu ne ascundem”, a spus Vincent Autin.

„Vreau să dedicăm acest moment tuturor celor care s-au luptat cu ura, lunile trecute”, a adăugat Bruno Boileau.

Decizie precedată de proteste

La Montpelier, poliţia a patrulat toată ziua pe străzi, pentru a-i opri să protesteze violent pe cei care nu văd cu ochi buni asemenea căsătorii. Ceremonia urma să fie transmisă în direct pe ecrane uriaşe amplasate în oraş, dar autorităţile au renunţat la idee tocmai pentru a nu inflama spiritele.

Legea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a stârnit agitaţie mare în Franţa. Organizaţiile care apără principiul familiei tradiţionale critică vehement măsura şi au reuşit să scoată în stradă sute de mii de oameni. La sfârşitul săptămânii trecute, o manifestaţie a celor care se opun căsătoriilor gay a degenerat.

Mai mult, pe 21 mai, un adept al extremei drepte franceze în vârstă de 78 de ani, s-a sinucis în Catedrala Notre-Dame din Paris, chiar în faţa altarului, în semn de protest faţă de legalizarea mariajelor homosexuale. La doar o zi, militantele organizaţiei feministe Femen au organizat la rândul lor un protest-satiră în catedrala simbol a Parisului, ca reacţie la sinuciderea militantului naţionalist. Franţa este a 13-a ţară din lume care a legiferat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, în 23 aprilie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri