S-au încheiat alegerile locale în oraşul kosovar Mitrovița

Data publicării:
alegeri locale mitrovita

Mitroviţa arată ca un oraş sub asediu. Trupele internaţionale de menţinere a păcii au împânzit micuţa localitate din nordul provinciei Kosovo, iar cele trei secţii de votare sunt păzite non-stop.

Măsurile au fost luate pentru a preveni violenţe asemănătoare celor din urmă cu două săptămâni, când extremiştii sârbi au încercat să-i împiedice pe oameni să voteze. Chiar dacă nu au speranţe foarte mari, unii sârbi s-au prezentat, totuşi, la vot.

„Nu mai avem ce pierde, tot ce puteam pierde s-a dus deja”, a spus un localnic.

Există, însă, şi oameni care cred că ceva se poate schimba în Mitroviţa, în ciuda tensiunilor interetnice care persistă de cinci ani, de când Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia.

„Mă aştept la lucruri bune în urma acestor alegeri, ca să trăim mai bine, în unitate şi pace”, a spus un localnic.

Etnicii sârbi sunt încurajaţi să se prezinte la urne chiar de guvernul de la Belgrad. Acesta vrea o normalizare a relaţiilor cu Kosovo, pentru a putea începe negocierile de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană.

Tensiunile s-ar putea, însă, amplifica, dacă sârbii vor veni în număr mic la vot. În cazul în care se întâmplă acest lucru, Mitroviţa de Nord, partea oraşului dominată de aceştia, ar putea fi condusă de un albanez.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri