Sanctuarul ISIS din Balcani. Teroriștii Statului Islamic au înfipt steagul negru în satele sărace și recrutează jihadiști

Data publicării:
BOSNIA 1

 

FOTO: Der Spiegel

Circa 300 de islamiști radicali au părăsit Bosnia pentru a se alătura grupărilor teroriste Stat Islamic și al-Qaida în Irak și Siria. Printre ei se numără și doi dintre cei mai căutați teroriști din lume: Bajro Ikanovic, timp de mai mulți ani comandat al celei mai mari tabere ISIS din nordul Siriei, și Nusret Imamovic, unul dintre liderii Frontului al-Nusra, organizație care are legături cu al-Qaida.

Potivit Ministerului Securității din Bosnia, muniția folosită în atacul de la Charlie Hebdo, în ianuarie 2015, provenea din Bosnia, la fel ca și o parte din armamentul utilizat în atacurile de la Paris din luna noiembrie a anului trecut.

„Pare, din ce în ce mai mult, că un nou sanctuar pentru luptătorii ISIS a fost ridicat în mijlocul Europei. În satele izolate flutură steagul negru al Statului Islamic”, scriu jurnaliștii de la Der Spiegel. Ca procent din populație, doar din Belgia s-au alăturat mai mulți europeni grupării teroriste, adaugă aceștia.

Procurorii bosniaci susțin că figura centrală a radicalilor este Husein „Bilal” Bosnic, un predicator bine conectat la comunitățile radicale din Europa. „Cu explozibili la piept deschidem calea spre Rai”, spune acesta într-o înregistrare video. Și nu doar musulmanii din Bosnia au răspuns chemărilor de acest gen. „Musulmani din Kosovo, Macedonia și Serbia se numără printre cei 22.000 de luptători ISIS ale căror nume au fost date publicității în martie”, potrivit Der Spiegel care atrage atenția că sărăcia și absența statului de drept fac ca numărul de recruți să crească.

În Bosnia există peste 64 de comunități musulmane suspectate de radicalism, potrivit autorităților locale.

Materiarul integral, în limba engleză, este disponibil AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri