Şantaj la Atena: Partidul de extremă-dreapta Zorii Aurii ameninţă cu destabilizarea parlamentului. Liderul şi zeci de membri au fost arestaţi după moartea unui rapper

Data publicării:
pavlos fissas

Partidul neonazist grec Zorii Aurii ameninţă guvernul de la Atena că îşi va retrage parlamentarii din legislativ, declanşând astfel alegerile anticipate. Atacul vine la două zile după arestarea liderului partidului extremist, Nikos Michaloliakos, şi a altor zeci de membri, acuzaţi de fondarea unei organizaţii criminale. Guvernul de la Atena a anunţat că nu va ceda şantajului.

Pavlos Fissas, cântăreţul ucis de simpatizantul Zorilor Aurii, era cunoscut pentru discursul antifascist. Foto: Facebook

Arestarea liderului Zorilor Aurii are legătură cu asasinarea unui rapper cunoscut pentru discursul antifascist, în urmă cu două săptămâni, de către un simpatizant al formaţiunii. Asasinatul a dus la noi violenţe pe străzi, în special la Atena.

Din închisoare, liderul neonazist grec Nikos Michaloliakos a ameninţat că îşi retrage cei 18 deputaţi din Parlament pentru a destabiliza guvernul. Reacţia oficialilor de la Atena a fost promptă: „Guvernul grec nu va fi şantajat de nimeni, pe plan intern sau extern, dacă ne referim la scenariul cunoscut al Zorilor Aurii, potrivit căruia deputaţii lor ar putea demisiona”, a declarat vicepremierul Evangelos Venizelos.

Zorii Aurii este al treilea partid ca importanţă în Parlament şi a obţinut un rezultat deosebit de bun la alegerile de anul trecut datorită unui mesaj radical adresat grecilor afectaţi de criza economică. În acest context, Evangelos Venizelos s-a simţit dator să precizeze: „Este o mare greşeală pentru oricine să ajungă la concluzia că un comportament nazist, care rezultă în acţiuni violente, este un rezultat automat al crizei economice.

Legislaţia greacă nu permite scoaterea în afara legii a partidului de extremă dreapta. Potrivit presei, guvernul încearcă să anihileze mişcarea neonazistă prin blocarea finanţării şi reţinerea conducerii partidului.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri