Sărbătoare în Catalonia, cu două luni înainte de referendumul pentru independență

Data publicării:
catalonia manifestatie

Manifestanţii s-au adunat în centrul Barcelonei, iar momentul a fost unul special pentru locuitorii acestei regiuni. Ei speră ca în urma referendumului din 9 noiembrie, convocat de guvernul acestei regiuni autonome, Catalonia să devină un stat independent.

Singura teamă a separatiştilor este legată de viitorul lor în Uniunea Europeană. Aceasta fiindcă oficialii de la Bruxelles au fost fermi - în cazul în care Catalonia va obţine independenţa, va ieşi automat şi din blocul comunitar.

Sunt lideri europeni care acceptă referendumul din Scoţia, dar nu fac acelaşi lucru şi în cazul celui din Catalonia. Aşa că dacă scoţienii au dreptul să-şi decidă viitorul politic, de ce nu ar face şi catalanii acelaşi lucru?”, spune însă Arturo Mas, preşedintele guvernului Cataloniei.

Dincolo de ideile naţionaliste, mişcarea pentru independenţă a fost impulsionată şi de criza economică. Mulţi catalani cred că banii lor sunt folosiţi pentru a susţine celelalte regiuni ale Spaniei, mai slab dezvoltate. Executivul de la Madrid consideră referendumul din 9 noiembrie neconstituţional şi spun că acesta nu va avea nici un efect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri