Sârbii au format cozi în fața unui centru de vaccinare, după ce li s-au promis vouchere de cumpărături

Data actualizării: Data publicării:
Sârbii stau la coadă la un mall pentru un voucher de cumpărături primit după vaccinare
Sârbii stau la coadă la un mall pentru un voucher de cumpărături primit după vaccinare. Foto: Agerpres/EPA/ANDREJ CUKIC

Sârbii au format cozi în fața centrelor de vaccinare, după ce li s-au promis vouchere de cumpărături. Zeci de persoane s-au aşezat joi la coadă într-un mall din Belgrad, în speranţa că vor fi printre primii care vor primi vaccinul anti-COVID-19 şi, odată cu el, un voucher de cumpărături, în cadrul ultimei iniţiative locale de stimulare a interesului pentru vaccinare.

Serbia şi-a vaccinat cu cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19 un procent de 29,81% din populaţia sa de circa 7 milioane de locuitori, iar acum guvernul doreşte să accelereze programul de vaccinare prin iniţiative precum crearea unor centre de vaccinare unde populaţia să se poată vaccina fără programare sau facilităţi pentru cumpărături în mall-uri.

De asemenea, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a promis miercuri că toate persoanele care se vor vaccina anti-COVID-19 până pe 31 mai vor primi echivalentul a 25 de euro ca premiu pentru „responsabilitatea” lor.

La mall-ul Usce din Belgrad, sârbii care au format coada la vaccinare au dorit să fie printre primii 100 care vor primi un voucher în valoare de 3.000 de dinari (circa 25 de euro) din partea mall-ului, iniţiativă separată de cea anunţată de preşedinte. ''Este foarte ingenios, pentru că asta motivează foarte bine oamenii'', spune Nikolina, o femeie în vârstă de circa 30 de ani, citată de Agerpres.

Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut treptat în Serbia în ultimele săptâmâni, până la circa 1.200 pe zi, iar guvernul încearcă să obţină o scădere şi mai mare pentru a putea redeschide mai mult economia. Restaurantele, cafenelele, barurile şi cluburile pot funcţiona deocamdată doar în aer liber.

O iniţiativă de stimulare a interesului pentru vaccinare a venit şi din partea unui restaurant din oraşul sârb Kragujevac, care le oferă gratis o porţie de friptură sau de gulaş celor care se vaccinează anti-COVID-19. ''Afacerea noastră, cateringul, a fost afectată în mod special (...), iar dacă vaccinarea este soluţia, atunci dorim să contribuim şi noi'', a declarat patronul restaurantului, Stavro Raskovic.

Pe lângă vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca şi Moderna, Serbia foloseşte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik V şi pe cel chinezesc Sinopharm.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri