Sari la conținut
News Alert

Scandalul „băutură și femei”. Șeful Eurogrup regretă declarațiile, dar nu demisionează

Președintele Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, criticat după ce a spus că țările din sud "cheltuiesc bani pe alcool și femei", și-a prezentat miercuri scuze pentru declarațiile sale, dar a precizat că nu intenționează să demisioneze, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

seful eurogrup

Foto: Gulliver/GettyImages

Anterior, premierul portughez, Antonio Costa, a cerut demisia lui Jeroen Dijsselbloem, pe care l-a acuzat de declarații "rasiste" și "xenofobe" față de țările din sudul zonei euro.

"Regret dacă cineva a fost ofensat de remarcile mele", a declarat Jeroen Dijsselbloem, care prezidează din 2013 Eurogrupul, instituție care reunește cei 19 miniștrii de Finanțe din țările care au adoptat moneda euro.

"În același timp, cred că sunt apreciat pentru stilul meu și pentru că trebuie să fiu strict uneori. Este adevărat că stilul meu este unul direct și, din nou, dacă cineva se simte ofensat îmi pare rău. Nu am intenția de a demisiona", a adăugat Dijsselbloem.

Într-un interviu acordat recent Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Jeroen Dijsselbloem a declarat că țările din sud "cheltuiesc bani pe alcool și femei", o afirmație pentru care a refuzat să prezint scuze, marți, în Parlamentul European. "În timpul crizei euro, țările din Nord și-au arătat solidaritatea cu țările afectate de criză. Ca social-democrat, dau multă importanță solidarității. Dar voi aveți de asemenea obligații. Nu puteți să cheltuiți toți banii pe alcool și femei și apoi să cereți ajutor", a afirmat Dijsselbloem.

În mod normal, mandatul lui Dijsselbloem în funcția de președinte al Eurogrupului expiră în luna ianuarie 2018 însă partidul socialist din care face parte a suferit o înfrângere gravă la alegerile parlamentare care au avut loc săptămâna trecută în Olanda. În aceste condiții, nu este clar dacă Dijsselbloem va mai rămâne în Guvernul condus de liberalul Mark Rutte după negocierile pentru formarea unei noi coaliții.