Scoţia a deschis la Bruxelles discuţia despre rămânerea în UE

Data publicării:
sturgeon verhofstadt fb

Foto: twitter.com

Premierul Scoţiei a mers la Bruxelles pentru o serie de discuţii în care a pledat pentru apărarea intereselor ţării sale în interiorul Uniunii Europene. Nicola Sturgeon a vorbit despre posibilitatea organizării unui nou referendum pentru independenţă şi a spus că orice posibilitate de a păstra statutul Scoţiei de membru al pieţei unice va fi exploatată.

Nicolae Surgeon s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cu liderului grupului ALDE, Gianni Pitella, cu preşedintele Partidului popular European, Manfred Weber, şi cu fostul premier belgian Guy Verhofstadt (foto), un foarte influent membru al legislativului european.

După întâlnirea cu şefa guvernului de la Edinburgh, Jean-Claude Jucker a declarat că „Scoţia şi-a câştigat dreptul de a fi ascultată la Bruxelles. Aşadar, am ascultat cu atenţie ceea ce premierul mi-a spus. Dar niciunul dintre noi, Donald Tusk (preşedintele Consiliului European – n.r.) sau eu, nu intenţionăm să intervenim în deciziile care se iau în Marea Britanie. Nu este datoria şi nici job-ul nostru”.

Donald Tusk a refuzat o întâlnire cu Nicola Sturgeon în acest moment. În schimb, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că „a ascultat cu atenţie şi a învăţat multe” din discuţia cu premierul scoţian.

Reacţii la cel mai înalt nivel au venit din Spania şi Franţa. Premierul Mariano Rajoy şi preşedintele Francois Hollande au declarat că nu susţinut începerea unei discuţii despre o eventuală aderare a Scoţiei la Uniunea Europeană. Problema celor doi este legată de faptul că astfel de discuţii ar implica declararea independenţei Scoţiei, lucru care ar încuraja şi alte mişcări separatiste, cum ar fi cele din Catalonia şi Corsica.

Nicola Surgeon a declarat că vizita sa la Bruxelles a fost una de tatonare. „Nu am venit să obţin vreo concluzie, să presez pe cineva să ia vreo decizie sau vreun angajament. Scopul meu a fost să fac auzită vocea Scoţiei şi ca poziţia ei să fie înţeleasă. Dacă există vreo cale prin care Scoţia poate rămâne în UE, sunt hotărâtă să o găsesc. Preocuparea mea în acest moment este ca, atunci când Regatul Unit va începe negocierile, pe masă să fie puse toate opţiunile”, a declarat premierul scoţian, citat de BBC.

La referendumul de pe 23 iunie, Scoţia a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri