Se conturează ipoteza unui complot terorist în Spania? Cele patru incidente

Data actualizării: Data publicării:
Van Hits Crowds In Barcelona's Las Ramblas
Foto: Guliver/GettyImages

Un al patrulea incident, care s-a petrecut în joi noapte, și care este înconjurat de mister vine să contureze ipoteza unui posibil complot terorist în Spania.

Van Hits Crowds In Barcelona's Las Ramblas
Foto: Guliver/GettyImages

În cursul nopţii de joi spre vineri, o maşină a lovit un punct de control al poliţiei instalat pe strada Diagonal, din Barcelona. Vehiculul, care a rănit un poliţist, nu a oprit şi a fost găsit ulterior, în Sant Just Desvern, la marginea oraşului catalan. În mașină era un bărbat mort.

Surse din poliţia spaniolă au declarat pentru presa locală că bărbatul mort găsit în maşină nu a fost împuşcat de autorităţi, aşa cum s-a vehiculat iniţial, ci a fost înjunghiat. Mai mult decât atât, el nu se afla pe scaunele din faţă ale automobilului.

Potrivit La Vanguardia, bărbatul ar fi de fapt proprietarul automobilului şi nu era cunoscut poliţiei.

În prezent, forţele de ordine încearcă să afle cine se afla la volan şi a lovit cu vehiculul punctul de control.

Potrivit informaţiilor disponibile deocamdată, nu există nimic care să sugereze că incidentul ar avea legătură cu atacul de la Las Ramblas, dar incidentul rămâne ciudat.

Scene cumplite s-au petrecut, joi, pe unul dintre cele mai populare bulevarde din lume - Las Ramblas din Barcelona. O furgonetă a intrat în mulțimea de turiști cu 80 de km la oră, a mers în zig-zag circa 500 de metri și a lovit oameni la întâmplare, inclusiv copii. La câteva ore după aceea, în orașul Cambrils, aflat la 120 de km sud-vest de Barcelona, s-a încercat un atac similar: o altă furgonetă a intrat în oameni. Poliția a împușcat cinci teroriști și spune că a reușit să pună capăt unui al doilea atentat de proporții.

Atenția se îndreaptă și către o a treia localitate spaniolă, Alcanar, unde miercuri seară a avut loc o explozie ciudată. O persoană a fost ucisă și cel puțin o alta rănită într-o explozie care a distrus, miercuri seara, o casă din Alcanar, oraș situat la 200 de kilometri de Barcelona și la circa 90 de km de Cambrils. Cauza inițială a exploziei s-a crezut a fi o scurgere de gaze, dar acum poliția spune că incidentul are legătură cu atacurile din Barcelona și Cambrils. În casă s-ar fi fabricat o bombă.  

Poliția spune că aceste ultime trei evenimente au legătură, nu se știe însă dacă și cu evenimentul cu mașina care a lovit polițistul la punctul de control.

CIA a avertizat autorităţile catalane în urmă cu două luni că Barcelona este vizată de jihadişti

Autorităţile catalane au fost avertizate în urmă cu două luni de CIA că Barcelona şi în special zona Las Ramblas sunt vizate de jihadişti, scrie cotidianul El Periodico, citat de BBC News.

Oraşul era o ţintă evidentă după atacurile din alte oraşe europene importante, precum Paris, Londra şi Berlin, a afirmat agenţia americană de informaţii.

Între timp, la sfârşitul lunii iulie, pe un cont de Twitter asociat cu aşa-numita grupare Statul Islamic (care a revendicat atacul din Barcelona) ar fi apărut un mesaj potrivit căruia un atac în Spania este iminent.

Citiți și: 

Ce se știe până acum despre atacurile din Spania

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri