Se stinge mișcarea „vestelor galbene”?

Data actualizării: Data publicării:
proteste veste galbene

Mișcarea „vestelor galbene” este „în faza încheierii”, spune fostul președinte francez Francois Hollande. Circa 500 de „veste galbene se aflau, sâmbătă, pe bulevardul Champs-Elysées, după ce, weekendul trecut, la Paris protestaseră 10.000 de oameni.

„Mişcarea vestelor galbene este, cred eu, în faza încheierii. Este o mişcare care a durat deja mult timp şi care trebuie să-şi atingă, cred, deznodământul, iar asta este ceea ce speră mulţi. Însă asta nu înseamnă că nu vor mai exista, în viitor, dacă sunt alte motive, alte mişcări care să se ridice”, a apreciat fostul președinte.

Francois Hollande s-a întâlnit, la sfârşitul lui noiembrie, cu ”veste galbene” la Antraigues-sur-Volane (Ardèche). 

”Acum există alte frustrări, alte furii. Va trebui să fie ascultate în continuare. Acum organizaţiilor reprezentative, sindicatelor, marilor asociaţii, formaţiunilor politice, le revine (sarcina) să asigure dialogul şi continuarea”, a apreciat Hollande.

La Paris, manifestanţii au încercat, sâmbătă, să forţeze cordoanele jandarmilor, care au răspuns cu gaze lacrimogene pentru a calma spiritele. Peste100 protestatari au fost reţinuţi. Cei mai mulţi dintre ei au fost duşi la secţie după ce poliţia a descoperit că aveau asupra lor cuţite, bâte, pietre şi chiar bile de fier.

Această nouă zi de proteste a fost marcată până în prezent de o mobilizare în scădere şi de manifestaţii fără răniţi şi fără pagube materiale, la Paris şi în teritoriu.

Autorităţile au anunţat că, la începutul amiezii, în întreaga Franţă participau la proteste 33.500 de manifestanţi, jumătate faţă de numărul înregistrat săptămâna trecută. La Paris, au fost 2.200 de participanţi, între care 500 au ajuns pe bulevardul Champs-Elysées, faţă de 10.000 înregistraţi săptămâna trecută.

Surse: Digi24, news.ro, Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri