Secretarul general al NATO: Anexarea Crimeei, „cea mai gravă” amenințare pentru stabilitatea Europei de la sfârșitul Războiului Rece

Data publicării:
anders fogh rasmussen secretarul general al NATO afp-1

FOTO: AFP/MEDIAFAX

„Ne-am confruntat şi cu alte crize în Europa în ultimii ani: situaţia din Balcani, în anii 1990, Georgia, în 2008. Dar aceasta este cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii şi stabilităţii Europei după încheierea Războiului Rece", a spus Anders Fogh Rasmussen într-un discurs rostit la Universitatea Georgetown.

„Această situaţie reprezintă un semnal de alarmă pentru comunitatea euroatlantică, pentru NATO şi pentru toţi cei angajaţi în apărarea unei Europe integre, libere şi aflate în pace", a adăugat Anders Fogh Rasmussen, reiterând că „agresiunea militară” a Rusiei încalcă suveranitatea Ucrainei.

„Alianţa Nord-Atlantică nu recunoaşte anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeei de către Rusia”, a subliniat Rasmussen.

„Dacă Rusia va continua acţiunile militare, riscă izolarea pe plan internaţional”, a avertizat Rasmussen. Totuși, el a recunoscut că „nu există mijloace rapide pentru a le ţine piept tiranilor din lume” și a explicat de ce: „Pentru că democraţiile noastre dezbat, deliberează şi cântăresc opţiunile înainte de a lua decizii. Pentru că transparenţa contează mult la noi, pentru că aplicăm măsuri legitime şi utilizăm forţa nu ca prioritate, ci ca ultim resort", a încheiat secretarul general NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri