Sari la conținut

Sediu al ultranaționaliștilor ucraineni, incendiat

FOTO: UNIAN

Sediul din localitatea Gorodenka a grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei a fost incendiat de indivizi neidentificaţi. Localitatea Gorodenka se află la aproximativ 50 de kilometri nord de oraşul Cernăuţi.

Procurorii din regiunea Ivano-Frankivsk au declanşat o investigaţie.

Zilele trecute, autorităţile ucrainene au anunţat că ar putea lansa o operaţiune antiteroristă în regiunea Transcarpatia, situată în vestul Ucrainei, la frontiera cu România, Ungaria şi Slovacia, în urma confruntărilor armate produse în această zonă.

Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuză să predea armele şi au fost implicaţi în confruntări cu serviciile de securitate ucrainene în apropierea oraşului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei, în apropierea graniței cu România.

Confruntările armate au izbucnit pe 12 iulie, când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade. Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. Alte 20 persoane au fost rănite.

Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus la lui Viktor Ianukovici, la începutul anului 2014, şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia, în contextul în care contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni.

Autorităţile ucrainene au creat posturi suplimentare de supraveghere la frontiera regiunii Transcarpatia cu Slovacia, Ungaria şi România, pentru a combate contrabanda cu ţigări, alcool şi cherestea.