Șefa diplomației suedeze mărturisește o hărțuire sexuală „la cel mai înalt nivel politic”

Data publicării:
Aftermath of Stockholm Truck Attack
Foto: Gulliver/GettyImages

Margot Wallstrom, ministrul afacerilor externe din Suedia, a dezvăluit miercuri că a trăit „experiența” unui incident de hărțuire sexuală „la cel mai înalt nivel politic”, ea alăturându-se pe pagina de Facebook campaniei cu hashtag-ul #metoo (și eu, n.red.), care încurajează femeile să depună mărturie despre astfel de cazuri, relatează Agerpres.

Aftermath of Stockholm Truck Attack
Foto: Gulliver/GettyImages

Margot Wallstrom afirmă că a fost victimă a hărțuirii sexuale chiar în exercițiul funcției sale, fără a confirma un incident survenit în timpul unei reuniuni cu lideri europeni.

„Pot confirma ca așa ceva există la cel mai înalt nivel politic și că am trăit eu însămi o astfel de experiență”, a scris Margot Wallstrom pe Facebook, precizând totuși că nu vrea să vorbească „într-un mod prea personal”.

Margot Wallstrom a povestit în 2014, într-o carte de amintiri a jurnalistului suedez Jan Scherman, că, la unul dineurile la care a participat în compania unor lideri europeni, unul dintre vecinii săi de la masă a pipăit-o în mod intenționat.

„Deodată, am simțit o mână pe coapsa mea. Vecinul meu de masă începuse să mă pipăie. Era cu totul ireal”, a relatat ea atunci.

Margot Wallstrom și-a mai amintit că i-a relatat întâmplarea președintelui de atunci al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care „a considerat că era cu totul inacceptabil”. „Nu știu dacă a vorbit despre asta cu persoana cu care eram la masă. Eram șocată de ce se întâmplase”, a adăugat ea.

Margot Wallstrom este responsabilă, în guvernul social-democrat al premierului Stefan Lofven, în special cu orchestrarea 'diplomației feministe' a țării scandinave, care vizează să țină cont de apărarea drepturilor și libertăților femeilor în relațiile Suediei cu cancelariile străine. În numele acestui principiu, Margot Wallstrom a calificat Arabia Saudită drept o „dictatură” care încalcă drepturile femeilor și reprimă bloggeri, afirmații care au declanșat represalii diplomatice din partea Riadului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri