Şefa guvernului estonian, despre Putin: Se bucură să fie în centrul atenţiei. Când popularitatea scade, ai nevoie de un război

Data actualizării: Data publicării:
Kaja Kallas face declarații.
Premierul Estoniei, Kaja Kallas, spune că Putin îşi doreşte un război încununat de succes pentru a-şi spori sprijinul în ţară. Foto: Profimedia

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat joi că Vladimir Putin se bucură de atenţia internaţională generată de amplele exerciţii militare al Rusiei de la graniţele Ucrainei şi că preşedintele rus îşi doreşte un război încununat de succes pentru a-şi spori sprijinul în ţară.

Într-un interviu pentru Reuters, Kaja Kallas a mai spus că situaţia este extrem de gravă şi că Moscova nu trebuie să primească nicio concesie atât timp cât menţine peste 100.000 de militari în apropierea Ucrainei. Ar fi o negociere în bătaia pistolului, a atras ea atenţia.

„Cred că el se bucură să fie în centrul atenţiei Occidentului, pentru că au fost ani în care poate a fost cumva ignorat”, a declarat Kaja Kallas înaintea unei reuniuni a liderilor din UE la Bruxelles pentru a discuta despre criză.

„Dar acum, diferiţi lideri occidentali îl vizitează şi toată lumea speculează constant despre ce crede şi ar putea face el, iar asta îl face să se simtă foarte important”, a declarat ea despre liderul de la Kremlin, care domină Rusia începând din 2000.

Şefa guvernului din Estonia suspectează că actuala concentrare de trupe ruseşti ar putea urmări, parţial, să distragă atenţia de la presiunile interne. Putin a fost urmărit îndeaproape în ţară din cauza modului în care a gestionat Moscova pandemia, Rusia înregistrând, conform calculelor Reuters bazate pe statistici, peste 700.000 de decese cauzate de COVID-19 şi având un nivel de vaccinare de numai 50% din populaţie.

„Când popularitatea scade, ai nevoie de un război încununat de succes pentru a-ţi creşte sprijinul. Este ceva ce Rusia sau administraţia rusă a mai folosit până acum. Prin urmare, cred că aceste lucruri sunt legate”, a declarat Kaja Kallas.

Rusia a încercat să obţină de la Occident garanţii că Ucraina, fostă republică sovietică, nu va fi primită în NATO, o solicitare respinsă de Alianţă, care a spus că ea contravine dreptului fiecărei ţări la libertatea de alegere, dar care a mai precizat că perspectiva aderării Kievului este îndepărtată.

Kaja Kallas a declarat că Putin încearcă să arate din nou că Rusia este o putere globală, reamintind că el a considerat destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut.

„Singura care poate detensiona situaţia este Rusia. Ea a creat această situaţie şi ea poate face un pas în spate”, a mai spus premierul Estoniei, potrivit Agerpres.

„Sunt foarte precaută în legătură cu orice fel de negocieri, cu ideea de a-i oferi Rusiei ceva, deoarece nu trebuie să uităm imaginea de ansamblu, şi anume că pistolul este îndreptat asupra Ucrainei şi nu poţi negocia în bătaia pistolului”, a atras ea atenţia.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri