Şeful diplomaţiei UE critică lista Rusiei cu state „neprietenoase”, pe care au fost introduse Cehia și SUA

Data actualizării: Data publicării:
Josep borrel vorbeste de la o tribuna la comisia europeana
Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell. Foto: Getty Images

Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, și-a exprimat solidaritatea cu Cehia și Statele Unite, care au fost introduse pe o listă a Rusiei cu state „neprietenoase”.

UE deplânge măsurile Rusiei privind „Acțiunile neprietenoase ale statelor străine”. Solicităm Rusiei să revizuiască această decizie, pentru a evita deteriorarea relațiilor noastre și să respecte pe deplin Convenția de la Viena”, a scris Borreell pe Twitter.

„Solidaritate deplină cu Republica Cehă și SUA”, a adăugat el.

Declarația vine după ce Rusia a anunțat că Statele Unite și Cehia sunt considerate oficial drept state „neprietenoase”, iar misiunile diplomatice ale SUA nu mai pot angaja personal local, în vreme ce reprezentanțele Cehiei pot angaja maximum 19 oameni de pe plan local.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luna trecută o lege care limitează numărul personalului local care se poate angaja la misiuni diplomatice străine sau alte agenții și a ordonat guvernului să întocmească o listă a țărilor neprietenoase, care vor fi ținta acestor restricții.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova rămâne deschisă dialogului, subliniind că Rusia are acum doar două țări pe lista de state neprietenoase, potrivit agenției TASS.

În replică, Praga a declarat că acest pas doar va contribui la escaladarea relațiilor dintre Rusia și Cehia, Uniunea Europeană și aliații ei.

Relațiile dintre Rusia și Cehia s-au tensionat luna trecută, după ce Praga a acuzat Moscova că s-a aflat în spatele exploziei din 2014 de la un depozit de muniție și a expulzat mai mulți diplomați ruși.

Rusia a respins acuzațiile și a expulzat la rândul ei diplomați cehi, ca măsură de răspuns.

Același model l-au urmat și relațiile dintre SUA și Rusia. După ce Statele Unite au expulzat diplomați ruși, Moscova a răspuns cu aceeași monedă, expulzând diplomați americani.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri