Sari la conținut

Șeful Statului Major al Marii Britanii: Rusia manipulează opinia publică prin rețelele de socializare

 

FOTO: Getty/Guliver Images

Într-un secol informațional, toate actele de violență fizică sunt însoțite de o componentă online, rețelele sociale sunt folosite pentru a manipula opinia publică și percepția”, a declarat generalul Nick Houghton, într-un discurs rostit miercuri într-o conferință pe teme actuale de securitate la Royal United Services Institute (RUSI).

„Această tactică este folosită de Rusia, de exemplu, în Ucraina, Estonia și Georgia și implică o combinare a armei informaționale, activității în domeniul cibernetic, contrainformațiilor, spionajului, mijloacelor de luptă economică și războiului prin intermediari/proxy-war”, a afirmat el, descriind acțiunile Rusiei drept „tactici militare ale timpurilor moderne”.

În prezent se duce un mare război mediatic pe plan internațional, a declarat miercuri, la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Se duce demult. Nu este vorba de un joc mare, ci de un mare război informațional”, a afirmat Peskov, într-o intervenție la postul Rossia-24 al televiziunii publice ruse.

Războiul informațional între Occident și Rusia, o reminiscență a războiului rece, a revenit la ordinea zilei după deteriorarea relațiilor dintre Moscova și cancelariile occidentale în urma implicării acesteia în situația din Ucraina în 2014, potrivit Agerpres.