Șeful unei delegații PE, la Budapesta: Toate indiciile arată o utilizare abuzivă gravă a programelor de spionaj în Ungaria

Data publicării:
Belgium Prime Minister European Council, Brussels, Belgium - 21 Oct 2021
Premierul ungar, Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Șeful delegaţiei trimise în Ungaria de comisia care cercetează software-ul de spionaj Pegasus din partea Parlamentului European a declarat, marți, la Budapesta, că toate indiciile arată o utilizare abuzivă gravă a programelor de spionaj în Ungaria, transmite Hirado.hu.

Jeroen Lenaers (deputat PPE din Olanda), în cadrul unei conferinţe de presă, a spus că explicaţiile date de autorităţi nu i se par deloc convingătoare.

Preşedintele comisiei de anchetă a subliniat că situaţia statului de drept în Ungaria este printre cele mai grave din Uniunea Europeană, instituţiile nu îi servesc pe cetăţeni, ci mai degrabă scopurile politice ale guvernului.

Şeful delegaţiei a evidenţiat: vizita lor le-a permis să înţeleagă puţin mai bine cum s-au folosit software-urile de spionaj şi cum s-a făcut abuz de ele în Ungaria.

El a considerat regretabil faptul că guvernul ungar a refuzat invitaţia lor la dialog cu puţin timp înainte de sosirea lor, fără a oferi motive corespunzătoare.

Ministrul justiţiei, Judit Varga, a inventat teorii ale conspiraţiei şi a vorbit despre o influenţă străină, ceea ce este ridicol – a spus şeful delegaţiei, adăugând că ministrul ungar nu respectă schimbul democratic de păreri, dialogul „nu face parte din metodele de lucru ale guvernului”.

„Refuzul invitaţiei lor la întâlnire spune multe, este o experienţă amară privind starea politicii ungare”, a declarat Jeroen Lenaers.

„Dialogul ar trebui să fie cel mai firesc lucru din lume, guvernul însă preferă să-i atace pe deputaţii aleşi ai Parlamentului European”, a subliniat el. De asemenea, a menţionat că nici guvernul maghiar, nici cel polonez „nu tolerează controlul”.

El a spus că nu au primit răspuns cu privire la motivul pentru care atât de multe persoane au fost supravegheate de autorităţile ungare.

Jurnaliştii şi demonstranţii reprezintă cu adevărat un pericol atât de grav?”, a întrebat şeful delegaţiei. El a afirmat că autorităţile ungare au invocat un argument general, un motiv legat de securitatea naţională, pe baza căruia „oricine a putut fi vizat”. Acest lucru însă contravine directivelor şi legislaţiei UE, a subliniat el.

Lenaers a făcut apel la guvernul ungar să nu mai folosească în legătură cu utilizarea programelor de spionaj argumentul general al securităţii naţionale, care poate avea fi foarte larg interpretat.

Raportul, care se bazează pe investigaţii în mai multe ţări, ar trebui să fie finalizat până în aprilie, a declarat Jeroen Lenaers. Se vor face recomandări cu scopul de a proteja cetăţenii europeni.

Raportorul comisiei de anchetă, Sophia in ‘t Veld (Renew, Olanda), a subliniat, de asemenea, că întregul stat de drept este subminat atunci când programele de spionaj îi ţintesc pe cei care sunt esenţiali pentru democraţie: jurnaliştii, reprezentanţii ONG-urilor, politicienii din opoziţie.

Programele de spionaj penetrează adânc în viaţa privată. Nu numai că se interceptează conversaţiile, ci se preia întregul conţinut al telefoanelor mobile: sunt accesate toate imaginile, mesajele, întregul istoric al comunicaţiilor, a subliniat in ‘t Veld.

În opinia ei, cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei este în prezent utilizarea abuzivă a programelor de spionaj.

Raportorul comisiei de anchetă a subliniat: guvernul ungar s-a justificat ca şi cum acest subiect nu ar fi treaba lui. Ceea ce este o eroare, în opinia politicianului, care a precizat că problema programelor spion aparţine întregii Europe, tuturor statelor membre. Aceste programe pot fi folosite şi pentru a influenţa alegerile, a mai spus ea.

Sophia in ‘t Veld a făcut apel la guvernul ungar să rezolve rapid situaţia. După cum a spus, Ungaria face parte din UE, prin urmare trebuie să respecte regulile comunităţii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri