Sari la conținut

Şefului serviciului german de informaţii explică de ce nu a fost supravegheat teroristul de la Berlin

Serviciile secrete germane se confruntă cu o mișcare radicală islamistă periculoasă și tot mai fragmentată, a declarat șeful serviciului de informații interne din Germania (BfV), Hans-Georg Maassen, într-un interviu pentru DPA, transmite Agerpres. La mai puțin de trei săptămâni după atentatul din târgul de Crăciun din Berlin, acesta spune că serviciul pe care îl conduce nu are resursele care i-ar fi permis să-l urmărească continuu pe atacator, deşi tunisianul Anis Amri se afla în „atenţia” serviciului. Ar fi fost nevoie de circa 60 de agenţi care să-l urmărească, 24 de ore din 24, pe tânărul radicalizat. Şeful BfV spune că în Germania sunt 1.200 de potenţiali terorişti.

spreepicture

Pe 19 decembrie 2016, Anis Amri a intrat cu un camion în mulțimea aflată la târgul de Crăciun din centrul Berlinului. 12 oameni au murit şi peste 50 au fost răniţi.

Potrivit BfV, Amri s-a radicalizat în mediile salafiste din Germania aflate în schimbare rapidă, care nu se mai axează doar pe câțiva lideri binecunoscuți, ci au devenit mult mai fragmentate. BfV estimează numărul salafiștilor din Germania la peste 9.700. Anchetatorii BfV erau conștienți de faptul că Amri, a cărui cerere de azil în Germania fusese respinsă, frecventase moschei salafiste, îndeosebi în Berlin și în landul Renania de Nord-Westfalia (vest). Ei știau și că Amri folosise cel puțin 14 nume diferite de la sosirea în Germania, via Italia, în 2015.

„Faptul că (Amri) era considerat o amenințare potențială nu înseamnă că aveam resursele să urmărim acest individ 24 de ore din 24, șapte zile din șapte sau să-l reținem. Amri a susținut că poate furniza arme și că poate comite un atac. Deși a fost monitorizat timp îndelungat, nu a existat o confirmare (a acestor afirmații) și din această cauză nu existau motive să-l arestăm ca islamist”, susţine Hans-Georg Maassen.

Germany Holds Anti-Islamist Terror Symposium

Foto: Gulliver/GettyImages

„Oamenii trebuie să țină cont de resursele pe care le avem la dispoziție pentru a efectua supravegheri și a monitoriza telecomunicațiile la scară mare”, a spus şeful serviciului de informaţii, care a adăugat că există „alți oameni periculoși în Germania care ne provoacă o mare îngrijorare”. Serviciile de informații au în atenție peste 1.200 de indivizi care sunt „potențiali teroriști islamiști”.

„În principal, sunt persoane individuale care adună susținători în jurul lor. Deci nu putem vorbi doar despre un singur mediu salafist, ci avem mai degrabă de-a face cu numeroase centre de comandă. Și trebuie să stăm cu ochii pe ele", spune Maassen. În plus, apar o mulțime de grupuri care comunică prin rețele virtuale, folosind internetul sau WhatsApp. „Nu aveam așa ceva în urmă cu câțiva ani”, spune șeful BfV. Aceste evoluții complică activitatea BfV și a altor agenții, pentru că „nu ne mai putem limita la supravegherea a doar câteva persoane. Trebuie să luăm în considerare multe grupări”, consideră Maassen.

Întrebat de câți agenți este nevoie pentru a monitoriza o persoană considerată a reprezenta o amenințare potențială, Maassen a spus că o echipă de observare este formată din circa 10 agenți. „Cu o monitorizare 24 de ore din 24, pe o perioadă lungă de timp, avem nevoie de patru sau șase echipe. De exemplu, doar BfV a avut nevoie de peste 22.000 de ore de supraveghere între decembrie 2015 și septembrie 2016 pentru monitorizarea a trei islamiști care au fost arestați în Schleswig Holstein în septembrie. Acesta este echivalentul a 150 de agenți care nu fac nimic altceva decât să monitorizeze trei indivizi”, a explicat șeful BfV.

Pe aceeași temă