Segregare. Slovacia se delimitează de problemele cu romii construind ziduri de beton. Al 14-lea a fost finalizat la Kosice

Data publicării:
the wall

Un zid de beton care delimitează un cartier cu populaţie majoritară romă din oraşul slovac Kosice a fost construit de una dintre primăriile metropolei în apropierea unei parcări, relatează Agenţia France Presse, care citează un ziar online local.

Primăria a invocat o serie de furturi de maşini din parcarea respectivă pentru a justifica decizia construirii zidului înalt de doi metri.

Municipalitatea nu şi-a dat însă acceptul pentru proiect, potrivit unei declaraţii a purtătoarei de cuvânt a primăriei, Martina Viktorinova. Măsura va fi supusă dezbaterii publice, urmând a se stabili dacă zidul este necesar sau va fi demolat.

Este deja cel de-al 14-lea zid ridicat în scopul segregării în Slovacia şi al optulea din regiune. „Nimeni nu a dejucat proiectul” construcţiei acestor ziduri, a declarat pentru site-ul romovia.sme.sk fostul ministru plenipotenţiar pentru comunităţile de romi, Miroslav Pollak.

Potrivit recensământului din 2011, în ţara cu 5,4 milioane de locuitori trăiesc aproximativ 106.000 romi, însă sociologii apreciază că numărul real este de circa patru ori mai mare. În multe cazuri, aceştia trăiesc în condiţii mizere, în case fără electricitate sau apă curentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri