Senatul francez cere recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah și desfășurarea de forțe internaționale

Data publicării:
Casă distrusă de un bombardament la Stepanakert, în Nagorno-Karabah.
Casă distrusă de un bombardament la Stepanakert, în Nagorno-Karabah. Foto: Profimedia

Senatul francez a cerut guvernului, într-un text votat miercuri, „recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah”, regiune separatistă a Azerbaidjanului populată majoritar de armeni şi scena unui conflict sângeros în această toamnă.

Premierul armean Nikol Paşinian a salutat o „decizie istorică”. În schimb, Ministerul Afacerilor Externe azer a denunţat o „provocare iniţiată de un grup de senatori făţiş pro-armeni”.

„Un exemplu concludent de islamofobie în Franţa”, a adăugat un consilier în probleme de politică externe al preşedintelui azer Ilham Aliev, Hikmet Hajiyev.

Proiectul Senatului francez, care nu are valoare constrângătoare, a fost votat cu 305 de voturi pentru, un singur vot împotrivă şi 30 abţineri. El a fost semnat de cinci din cei opt preşedinţi de grupuri parlamentare, relatează Agerpres.

Textul votat în Senatul Franţei „condamnă agresiunea militară a Azerbaidjanului, dusă cu sprijinul autorităţilor turce şi al mercenarilor străini, şi cere retragerea imediată” a forţelor armate din teritoriile cucerite începând cu 27 septembrie în regiunea Nagorno-Karabah.

De asemenea, „invită guvernul francez să recunoască Republica Nagorno-Karabah” şi „să depună toate eforturile pentru ca discuţiile în vederea unei reglementări negociate şi durabile a conflictului, care să asigure restabilirea frontierelor definite în 1994, să poată fi reluate fără întârziere în cadrul Grupului de la Minsk”.

Textul cere guvernului francez să apere punerea în aplicare imediată a protecţiei populaţiei locale prin desfăşurarea unei forţe internaţionale şi să aducă un ajutor umanitar masiv civililor, precum şi să „ceară o anchetă internaţională asupra crimelor de război comise în Nagorno-Karabah” și „să tragă toate consecinţele diplomatice din rolul jucat de autorităţile turce”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat sâmbătă invitaţia la o „supervizare internaţională” a acordului semnat pe 10 noiembrie între Azerbaidjan şi Armenia, mediat de Rusia.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri