Senatul Italiei decide astăzi dacă îl exclude pe Silvio Berlusconi

Data publicării:
berlusconi scena 1

Senatul va decide astăzi, într-un vot de la ora 20.00, dacă îl exclude, din cauza condamnării sale definitive la închisoare pentru fraudă fiscală.

Silvio Berlusconi se consideră victima unei răzbunări politice şi şi-a chemat susţinătorii să protesteze în stradă. El a calificat votul de azi din Senat drept o lovitură de stat pusă la cale de partidele de stânga.

Fostul premier a cerut rejudecarea cazului său, susţinând ca are noi dovezi care îl dezvinovăţesc.

Ieri, partidul condus de Silvio Berlusconi, Forza Italia, şi-a retras spriijinul pentru actualul guvern şi a anunţat că este gata să intre în opoziţie.

Potrivit analiştilor italieni, majoritatea senatorilor vor vota astăzi împotriva fostului premier. Şi asta, cu atât mai mult cu cât senatorii din Partidul Democrat, condus de premierul Enrico Letta, dar şi cei din Mişcarea Cinci Stele, partid nou intrat în Parlament, au anunţat că vor vota împotriva fostului premier. Ceea ce înseamnă că cel puţin 165 de senatori vor vota împotriva fostului premier faţă de numai 117 câţi ar urma să-l susţină.

Un vot negativ în această seară pentru Silvio Berlusconi ar putea arunca din nou Italia într-o criză politică, spun aceiaşi analişti. Şi asta la nicio lună după ce forţele de dreapta conduse de Berlusconi au anunţat că-şi retrag sprijinul pentru guvernul Letta. Fostul premier a suferit atunci o înfrângere după ce o parte a partidului său a refuzat să retragă sprijinul executivului, ceea ce ar fi condus la alegeri anticipate.

Excluderea lui Silvio Berlusconi din Parlamentul Italiei l-ar lipsi pe fostul premier de imunitate, ceea ce ar putea conduce la arestarea lui în celelalte procese în care este implicat. În plus, Il Cavaliere şi-ar pierde pe viaţă dreptul de a mai deţine funcţii publice, întrucât legilaţia italiană prevede că o condamnare atrage după sine interdicţia de a mai deţine demnităţi în cadrul statului italian. De altfel, fostul premier a fost deja condamnat în cazul Rubygate pentru că a plătit pentru a întreţine relaţii sexuale cu o minoră. Silvio Berlusconi a făcut însă apel la decizia curţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri