Serbia: A șasea zi de manifestații împotriva alegerii lui Aleksandar Vucici ca președinte

Data publicării:
proteste serbia - b92
Foto: b92.net

Câteva mii de persoane au manifestat la Belgrad sâmbătă, pentru a șasea zi consecutiv, contra alegerii premierului Aleksandar Vucic în funcția de președinte. Vucici a fost ales încă din primul tur de scrutin, la 2 aprilie, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

proteste serbia - b92
Foto: b92.net

Adunați în fața sediului Guvernului Serbiei, manifestanților, în mare parte studenți, li s-au alăturat reprezentanți ai sindicatelor polițiștilor și armatei. Liderul sindicatului polițiștilor sârbi, Veliko Miailovici, a salutat o „mare coaliție” a armatei, poliției și poporului, potrivit agenției de presă Beta.

Manifestanții au cerut repetarea alegerilor din 2 aprilie.

Cei peste 10.000 de demonstranți, potrivit unui fotograf al AFP, au mărșăluit apoi pe principalele bulevarde din centrul Belgradului. Manifestanții au scandat „Suntem mulți!” și „Vucici, ai furat alegerile!”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Miercuri, un grup de studenți i-a transmis premierului în exercițiu, proaspăt ales președinte, o listă de cereri și i-a promis că va organiza în fiecare zi proteste până când acesta va renunța la noua funcție.

Printre revendicările studenților, care susțin că alegerile au fost fraudate, se numără înlocuirea conducerilor Comisiei Electorale Centrale și a Comisiei Naționale a Audiovizualului, precum și destituirea directorului televiziunii de stat și a redactorului-șef al acesteia. Studenții mai cer și demisia președintei Parlamentului, pentru că a trimis legislativul într-o vacanță de șase săptămâni chiar în timpul campaniei electorale, fapt ce a privat opoziția de o platformă de la care putea să se exprime.

Aleksandar Vucici a câștigat scrutinul prezidențial cu circa 55% din voturi, un rezultat cu mult înaintea celui de-al doilea clasat, centristul Sașa Iankovici, care a obținut doar aproximativ 16% din sufragii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri