Serbia: Manifestaţie împotriva președintelui Vucic: „Hoțule, acesta este sfârșitul tău!”

Data actualizării: Data publicării:
alexander vucici foto facebook 30 11 2015

Mii de manifestanţi s-au adunat duminică la Belgrad în faţa preşedinţiei sârbe pentru a protesta împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic, pe care-l acuză de autoritarism şi de subordonare a presei, în timp ce acesta la rândul său acuză protestatarii de exces de violenţă după ce unii pătruns cu forţa sâmbătă seara în sediul televiziunii publice RTS, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Serbians Vote In Presidential Election
Foto: Guliver/GettyImages

Conform agenţiei EFE, sediul preşedinţiei, unde Vucic a susţinut o conferinţă de presă, ar fi fost încercuit de manifestanţi şi au avut loc unele altercaţii între grupuri de manifestanţi şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene.

Demonstranţii au strigat lozinci precum „Vucic, hoţule !”, „acesta este sfârşitul tău” sau „arestaţi-l pe Vucic”.

La conferinţa de presă, acesta din urmă i-a acuzat pe adversarii săi care susţin protestele că sunt „fascişti” sau „oligarhi” responsabili de delicte financiare. „Nu vom permite niciodată unei minorităţi de o mie, două, cinci sau o sută de mii să preia puterea prin violenţă. Niciodată nu vom permite aceasta”, a insistat Vucic.

Forţele de ordine au intervenit sâmbătă seara în sediul televiziunii publice sârbe pentru a evacua câteva zeci de manifestanţi care au pătruns acolo pentru denunţa „parţialitatea” acestei instituţii faţă de guvern.

Acest incident a survenit în timpul protestului care, începând din 8 decembrie, se desfăşoară în fiecare sâmbătă la Belgrad şi în alte oraşe ale Serbiei împotriva preşedintelui Vucic. Acesta a promis că nu va mai permite repetarea unui episod similar celui de sâmbătă seara şi că vinovaţii vor fi deferiţi justiţiei.

Liderii partidelor de opoziţie, până în prezent oarecum discreţi, au început să se facă vizibili. Fostul primar centrist al Belgradului, Dragan Djilas şi naţionalistul Bosko Obradovic sau numărat printre manifestanţii care au pătruns în sediul televiziunii, iar duminică mai mulţi responsabili politici s-au adresat mulţimii din faţa sediului preşedinţiei.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri