Serbia, țara de la care România așteaptă extrădarea lui Ghiță, criticată dur: N-a făcut nimic pentru prevenirea marii corupții

Data publicării:
consiliul europei sediu wikipedia
Foto: wikipedia.org

Serbia, țara de la care România așteaptă extrădarea lui Sebastian Ghiță, nu a pus în practică niciuna dintre recomandările de prevenire a corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, arată un raport al Consiliului Europei, dat publicității joi.

consiliul europei sediu wikipedia
Foto: wikipedia.org

Serbia nu a implementat într-o manieră mulțumitoare niciuna dintre cele 13 recomandări formulate în iulie 2015 de organismul anticorupție al Consiliului Europei, GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției), se arată în raportul de monitorizare. Progresele sunt insuficiente.

GRECO recomandase în mod spefic să fie luate măsuri pentru a îmbunătăți transparența procesului legislativ, inclusiv formularea amendamentelor într-o perioadă rezonabilă de timp și folosirea procedurilor de urgență doar ca o excepție, și nu ca o regulă. Este nevoie să fie introduse reguli vizând transparența contactelor parlamentarilor cu diverși lobby-iști și părți terțe, dat fiind riscul mare de influență nepotrivită, subliniază raportul.

S-au făcut numai progrese limitate în ceea ce privește transparența activității Adunării Naționale (parlamentul - n.r.), spune GRECO în raportul său. E nevoie de acțiune mai fermă în această privință, ca și în ceea ceea ce privește adoptarea unui cod de conduită și introducerea unor reguli pentru modul în care membrii Parlamentului pot interacționa cu lobby-iști și părți terțe.

Printre alte recomandări formulate de organismul european în 2015 se numărau întărirea independenței și rolului Înaltului Consiliu Judiciar (un echivalent al CSM-ului) și al Consiliului de Stat al Procurorilor, un organism menit să asigure independența procurorilor de stat.

De asemenea, Serbiei i se ceruse să-și amendeze procedurile de recrutare și promovare a judecătorilor, a președinților de tribunale și a procurorilor, în special prin excluderea factorului politic, mai precis a Adunării Naționale, din acest proces, și asigurarea unei proceduri bazate exclusiv pe merite profesionale. Serbia ar trebui în acest sens să-și amendeze Constituția.

În concluzie, GRECO a constatat un nivel extrem de scăzut al punerii în practică a recomandărilor sale și se declară „nemulțumit, în ansamblu”. Ca urmare, GRECO a cerut șefului delegației sârbe la Consiliul Europei să prezinte până la cel târziu 31 octombrie 2018 un raport despre progresele făcute în aplicarea completă a tuturor recomandărilor .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri