Sari la conținut

Serghei Lavrov: Autorităţile de la Kiev încalcă grav acordul de la Geneva

 

Nu numai că acordul de la Geneva nu este respectat, ci sunt luate măsuri, în special de către cei care au preluat puterea la Kiev, care îl încalcă grav”, a declarat Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Mediafax.

Autorităţile de la Kiev „declară deschis că acordul de la Geneva nu se aplică în cazul Maidan pentru că administraţia oraşului Kiev a decis că acest loc poate fi păstrat şi că este legitim. Este pur şi simplu inacceptabil”, a explicat el.

Lavrov a făcut referire la o piaţă centrală din capitala ucraineană, centrul mişcării de contestare care l-a înlăturat de la putere, în februarie, pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici şi unde manifestanţii campează în continuare în jurul baricadelor.

Rusia şi Statele Unite se acuză reciproc de ingerinţă şi absenţa voinţei de aplicare a acordului de la Geneva, de la semnarea sa, joi.

Statele Unite, care apreciază că Moscova se află în spatele tulburărilor din Ucraina, au cerut Rusiei să facă presiuni asupra insurgenţilor proruşi, care păstrează în continuare controlul administraţiei regionale din Doneţk, dar şi a numeroase primării din regiune, pentru ca acestea să respecte acordul, ameninţând cu noi sancţiuni.

„Tentativele de a izola Rusia sunt zadarnice, deoarece izolarea Rusiei de restul lumii este imposibilă”, a replicat Lavrov.

„Mai întâi pentru că noi suntem o mare putere, independentă şi care ştie ce vrea. Şi în al doilea rând pentru că o majoritate zdrobitoare de ţări nu vrea să izoleze Rusia”, a adăugat el.

În urmă cu câteva zile, atât separatiștii proruși, cât și protestatarii de la Kiev au anunțat că resping acordul de la Geneva

De altfel, pe 18 aprilie, ministerul rus de Externe le-a cerut militanţilor proruşi să se retragă din clădirile oficiale pe care le ocupă în estul Ucrainei. Aceasta a fost una dintre condiţiile acordului la care au ajuns liderii diplomaţiei din Rusia, Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană, care s-au întâlnit săptămâna trecută la Geneva.