Şi totuşi, ateii nu intră în Rai. Vaticanul retractează declaraţiile Papei Francisc

Data publicării:
francisc

Săptămâna trecută, ateii şi agnosticii cu îndoieli au primit cu interes declaraţia Papei Francisc care, pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, a spus că raiul nu le este interzis. Vaticanul a intervenit însă miercuri, cu o notă explicativă, nuanţând declaraţia Papei şi încercând să limiteze apetitul Suveranului Pontif pentru controverse.

Părintele Thomas Rosica, purtător de cuvânt al Vaticanului, a declarat aşadar miercuri că „oamenii care ştiu de Biserica Catolică nu se pot mântui dacă refuză să intre în comunitatea catolică sau să rămână în sânul ei. Dar oamenii care, fără nici o vină din partea lor, nu cunosc Evanghelia lui Hristos şi Biserica Sa, dar care Îl caută cu sinceritate pe Dumnezeu (...) pot dobândi viaţa veşnică.

Papa Francisc nu pare însă dispus să renunţe la ideile sale neobişnuite. Într-o altă apariţie, în faţa a aproape 100.000 de oameni, Suveranul Pontif (care, potrivit doctrinei catolice, nu poate să greşească) şi-a recunoscut slăbiciunile, într-un gest de smerenie fără precedent. „Marea familie a fiilor lui Dumnezeu are, cu siguranţă, şi aspecte umane prin cei care o compun. Fie că sunt păstori sau credincioşi - fiecare are slăbiciunile lui, imperfecţiunile lui, păcatele lui. Chiar şi Papa le are pe ale lui - şi are multe!”, a spus Suveranul Pontif.

În plină controversă, mâna întinsă ateilor de către Papa Francisc nu a rămas fără răspuns. Într-o postare pe Twitter, Richard Dawkins, binecunoscut om de ştiinţă şi ateu declarat, a intervenit cu ironie în favoarea Suveranului Pontif: „Ateii merg în rai? Nu! Îmi pare rău pentru voi, infailibilul Papă a înţeles greşit. Vaticanul intervine cu promptitudine.

Actualul conducător al Bisericii Catolice a făcut şi alte declaraţii surprinzătoare. Papa Francisc a criticat dur Banca Vaticanului, pe care a ameninţat că o va închide dacă nu se reformează. A criticat apoi întreaga ierarhie catolică, de la simpli preoţi la cardinali, pentru închistarea lor într-o atitudine birocratică. Nu în ultimul rând, actualul Suveran Pontif a lansat acuzaţii fără precedent la adresa organizaţiilor mafiote, pe care le-a acuzat că se comportă ca în sclavagism. El a certat şi presa care, în opinia, sa tratează subiectele cu lipsă de moralitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri