Silvio Berlusconi aşteaptă decizia Curţii de Casaţie în cazul Mediaset. El a fost condamnat la 4 ani de închisoare

Data publicării:
silvio berlusconi afp-1

Silvio Berlusconi a fost condamnat în dosarul Mediaset, în primă instanţă, la patru ani de închisoare şi cinci de excludere din funcţiile publice. Fostul premier a fost acuzat că a mărit artificial preţul drepturilor de difuzare a unor filme, prin intermediul unor societăţi fictive, în cadrul imperiului său media. Statul italian a fost astfel păgubit cu aproape 200 de milioane de euro.

Procesul a ajuns acum la cea mai înaltă instanţă din Italia, Curtea de Casaţie, care poate decide menţinerea pedepsei pentru Silvio Berlusconi, achitarea acestuia sau trimiterea dosarului înapoi la o instanţă de apel, dacă va depista erori de procedură. În cazul în care va fi confirmată condamnarea la patru ani de închisoare, cel mai probabil fostul premier va sta în arest la domiciliu, având în vedere că are peste 70 de ani.

„Nu va ajunge la închisoare. Mult mai rău pentru el este dacă va avea interdicţie de a deţine funcţii publice”, este părerea lui James Walston, profesor la Universitatea Americană din Roma.

Colegii de partid ameninţă cu demisia

În cazul în care Curtea de Casaţie va păstra interdicţia de a deţine o funcţie publică timp de cinci ani, aceasta trebuie confirmată prin vot în plenul Senatului, pentru că Silvio Berlusconi este senator. Colegii de partid ai fostului premier ameninţă cu demisia în masă din guvern şi proteste de stradă, dacă acesta va fi condamnat.

Dosarul Mediaset nu este singura problemă cu justiţia a lui Silvio Berlusconi. În procesul Rubygate, el a primit o condamnare de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere şi prostituţie cu minori, dar sentinţa nu este definitivă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri