Singura celulă care a lovit de două ori în Europa: Cel puțin 22 de jihadiști sunt încă în libertate - WSJ

Data publicării:
politie belgia oras pustiu - GettyImages-516940514

 

 ©FOTO: Gulliver/GettyImages

Contrar a ceea ce anunța Francois Hollande săptămâna trecută, prima celulă teroristă care a fost capabilă să lovească de două ori este departe de a fi fost total dezmembrată. Cel puțin 20 de oameni din rețea sunt în libertate. Acești jihadiști s-ar fi radicalizat la Molenbeek, periferie a Bruxelles-ului devenită celebră după atacurile din noiembrie.

„Am descoperit numeroase planuri pentru atentate și știm că din aceeași rețea fac parte diferite celule”, a declarat pentru WSJ Jean-Charles Brisard, expert francez în terorism. „Sunt deja aici, dar problema, azi, este de a-i depista”, a spus el.

The Wall Street Journal mai scrie că Khalid Zerkani, figură celebră a radicalismului în Belgia, a jucat un rol important în recrutarea acestor combatanți. El a fost condamnat recent la 12 ani închisoare. Printre suspecții citați, atrage atenția un nume: Yoni Patick Mayne. Acesta din urmă a fost anunțat de grupul terorist ca fiind mort, însă ar putea fi o strategie de disimulare, avertizează experții. Deocamdată, anchetatorii cred că el a murit, însă rămân prudenți. Sami Zarrouk, de 32 de ani, este un alt jihadist sirian căutat. El a plecat în 2013 în Siria.

În ciuda faptului că s-au făcut progrese notabile, ancheta pare în continuare departe de a fi descoperit toate secretele teroriștilor.  

Citiți și:

Raportul care dă fiori: Fieful ISIS în Europa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri