Situația din Ucraina. Emil Hurezeanu despre noul premier: „E un fel de Mugur Isărescu mai nervos și mai implicat în viața politică”

Data publicării:
arseni iateniuk - 6491576-AFP Mediafax Foto-MAURIZIO GAMBARINI

În capitala Simferopol, mai mulţi oameni înarmaţi au ocupat sediile Parlamentului şi Guvernului regional.

Rusia nu a rămas indiferentă la ce se întâmplă în Ucraina şi a pus în alertă forţele armate terestre şi aeriene din zona de graniţă.

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turcinov, a cerut trupelor ruse de la Sevastopol să nu părăsească teritoriul desemnat prin acordul bilateral. „Orice mişcare de trupe în Crimeea va considerată agresiune militară. Orice acţiuni militare, mai ales cele în care sunt folosite arme, în afara acestui teritoriu, vor fi considerate o agresiune armată”, a avertizat el.

Un avertisment a venit şi din partea noului premier ucrainean. „Primul meu mesaj este: nu călcaţi pământul Ucrainei! Forţele armate ucrainene, Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne îşi pot face treaba”, a spus Arseni Iațeniuk.

Ulterior, Rusia a promis că va respecta acordurile încheiate cu Ucraina pentru staţionarea flotei la Marea Neagră. Totuşi, presa rusă scrie că preşedintele Vladimir Putin a pus în alertă forţele armate din centrul şi vestul ţării, unde au avut loc manevre militare neanunţate.

Situația a fost comentată în emisiunea „Jurnalul de Seară” de Emil Hurezeanu.

El spune că noile autorități de la Kiev trebuie să-și marcheze teritoriul și suveranitatea și de aceea au transmis mesaje de avertizare către Rusia.

Emil Hurezeanu și-a împărtășit și primele impresii despre noul premier ucrainean, Oleksandr Turcinov: „Omul e interesant, un fel de Mugur Isărescu mai nervos și mai implicat în viața politică, vine din Cernăuți și a fost și guvernator în Crimeea, adică a fost la un moment dat șeful republicii autonome Crimeea. Îl văd serios, nici nu poate fi altfel în împrejurările în care trăiește țara sa, dar ofensiv, cu o engleză funcțională, sobru, lucid și în propoziții scurte spune, de vreo două zile, lucrurile care trebuie spuse și auzite”.

Rusia nu riscă o intervenție militară într-o țară importantă

(Lecție de istorie despre Crimeea, cu Emil Hurezeanu)

Întrebat despre scenariile potrivit cărora rușii ar împărți pașapoarte rusești cetățenilor din Crimeea, pentru ca apoi să aibă un pretext să intervină militar, așa cum s-a întâmplat în 2008 în Georgia, Emil Hurezeanu a spus că acesta e un raționament în care rușii nu intră până la capăt. „Cred că rușii sunt acum în situația de a reacționa în modul lor marțial, (...) dar există multe date care ne fac să credem că nu se va întâmpla asta – că Rusia nu riscă o intervenție militară într-o țară foarte importantă”, a spus Emil Hurezeanu.

El a explicat că într-o situație juridică clară, cu contracte limpezi (cum e cel pentru închirierea bazelor din Crimeea), e foarte greu să intervii cu forță militară. „Rușii ne-au învățat și cu bune, și cu rele. Dar și în timpul perioadei lor istorice care s-a numit Uniunea Sovietică, rușii au dat dovadă de un respect legalist pronunțat. Sigur, au încercat să lucreze prin terți războaiele în Africa, în alte părți, au încercat să pună sămânță de comunism internațional – Internaționala Comunistă, COMINTERN, ComInform, unde au putut și atât timp cât le-a mers. Dar în marile lor relații contractuale, în principal cu Statele Unite, când era vorba de înarmare și dezarmare, și în alte momente, rușii au respectat o legalitate transparentă și opozabilă tuturor”, a reliefat Emil Hurezeanu. „Ei își vor folosi acum mușchii, îi arată, îi ung și-i arată. Și se văd frumos mușchii!”, a explicat, plastic, analistul comentând manevrele militare ale rușilor.

De provocări îi văd în stare!”

Emil Hurezeanu a menționat, pe de altă parte, un articol al publicației poloneze Rzeczpospolita, preluat de UNIMEDIA, spunând că el crede în teoria enunțată acolo. Ziarul polonez scrie că serviciile secrete poloneze au date potrivit cărora rușii ar pregăti provocări cu substrat militar, de natură militară, la frontiera dintre Ucraina și Transnistria, în Crimeea în orice caz, dar și la frontiera dintre România și Ucraina. „De asta îi cred în stare, la asta se pricep! Nu știu dacă vor îndrăzni să facă pasul – foarte îndrăzneț, pe care de obicei o țară responsabilă cum e Rusia nu-l face – în direcția unei provocări în ceea ce privește o țară NATO, dar e interesant că în această depeșă, citată dintr-un ziar serios care apare la Varșovia, nu se vorbea despre provocări între Ucraina și Polonia, se vorbea de provocări în această zonă - e adevărat, foarte încărcată. L-ați văzut și pe Saakașvili care din postura de lider autovictimizat încerca să extindă o problemă locală la întreaga regiune. Nu înseamnă că pericolul nu există. Celebrisimul Friedman de la Stratfor consideră că Transnistria și Crimeea sunt tampoane de securitate vitale pentru Rusia”, a comentat Emil Hurezeanu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri