Situația din vestul Ucrainei îngrijorează Ungaria

Data publicării:
harta

Conflictul din vestul Ucrainei mocnește de mult timp între clanuri mafiote de contrabandiști din sudul țării, unde trăiește și o comunitate importantă de etnici maghiari, transmite Balazs Barabas, corespondentul Digi24 la Budapesta.

Primarul orașului Lvov a declarat că în mod sigur și grănicerii ungari sunt implicați în această contrabandă, pentru că ar fi imposibil ca mai multe camioane încărcate cu țigări de contrabandă să treacă granița fără probleme în Ungaria. El a criticat astfel guvernul ungar că nu intervine pentru a stopa acest lucru.

Teama guvernului ungar pentru maghiarii minoritari din Ucraina este îndreptățită, mai transmite Balazs Barabas, având în vedere că există probabilitatea ca acest conflict să se întindă în timp, până când contrabanda cu țigări nu va fi oprită.

De altfel, Ungaria îi transmite Ucrainei să adopte măsuri ferme împotriva grupurilor paramilitare ilegale.

Recent, președintele Poroșenko a numit un nou guvernator în această regiune, care are experiență în conflictele armate.

Un posibil conflict armat ar putea izbucni în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia. Acolo, în ultimele zile au avut loc mai multe confruntări între combatanţii grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei şi poliţie, soldate cu 3 morţi şi 13 răniţi. Gruparea cere acum demisia ministrului de Interne ca urmare a incidentelor, iar Kievul a decis să trimită armata în zonă pentru a calma spiritele.

Confruntările armate au izbucnit sâmbăta trecută în oraşul Muncaci, când poliţiştii ucraineni au fost trimişi să dezarmeze zeci de membri ai grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei. Forţele de ordine i-au înconjurat pe paramilitari, care erau înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade. Aceştia susţin că folosesc armele pentru a împiedica contrabanda cu bunuri din Ungaria, Slovacia şi România, de pe urma căreia s-ar îmbogăţi politicienii ucraineni.

Artem Skoropadsky, purtător de cuvânt al grupului Sectorul Dreptei: „Dacă va fi nevoie, vom trimite toate batalioanele de rezervişti la Palatul Prezidenţial şi Ministerul de Interne. Şi să-i lăsăm pe Avakov (n.red: ministrul de Interne al Ucrainei) şi pe preşedinte să vadă singuri numărul oamenilor din Sectorul Dreptei”.

Preşedintele Petro Poroşenko a decis să trimită armata în vestul Ucrainei pentru a calma spiritele şi a cerut dezarmarea de urgenţă a grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei: „Escaladarea tensiunilor pe linia de confruntare din Donbas a fost în mod ciudat sincronizată cu o tentativă de a destabiliza situaţia la o mie de kilometri depărtare de front”.

Situaţia în vestul Ucrainei, aproape de graniţa cu România, este departe de a se calma.

Olexiy Byk, Sectorul Dreptei: „Închidem drumurile care pot fi folosite de poliţie pentru a mobiliza forţe care să-i facă pe camarazii noştri din Transcarpatia să se predea”.

Autorităţile ucrainene se tem acum de izbucnirea unui conflict în regiunea Transcarpatia. Aşa că au consolidat securitatea în jurul oraşului Muncaci, aflat la o mie de kilometri de regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

Grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei a fost implicat în protestele care au dus la înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, în ianuarie 2014, dar şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, unde au luptat de partea trupelor guvernamentale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri