Slovacia amendează Constituția în privința amnistiilor. Răpirea fiului fostului președinte va putea fi reanchetată

Data publicării:
parlament slovacia

Parlamentul slovac a amendat joi Constituția, deschizând calea reluării anchetei asupra răpirii, în 1995, a fiului președintelui liberal Michal Kovac, transmite AFP, preluată de Agerpres.

vladmir meciar
Fostul premier Vladimir Meciar

 

Potrivit amendamentului constituțional, Parlamentul poate anula amnistiile. Curtea Constituțională va trebui să confirme, însă, acest vot în decurs de 60 de zile. 

Michal Kovac, fost bancher, a fost primul președinte slovac după scindarea pașnică în 1993 a Cehoslovaciei în două state independente. El a decedat în toamna anului trecut, în urma unei crize cardiace.

Fiul său a fost răpit în august 1995 de atacatori neidentificați în Austria vecină, în plin conflict politic între președinte și premierul de atunci, Vladimir Meciar.  Tânărul Michal Kovac, legat la ochi și cu mâinile încătușate, a fost forțat să bea o sticlă de whisky și supus unor șocuri electrice. Și-a recăpătat cunoștința în mașina lui, în apropierea unui comisariat al poliției din orașul austriac Hainburg, în apropierea frontierei slovace. În mod curios, autoritățile austriece au fost alertate în privința lui Michal Kovac jr. printr-un apel telefonic anonim, dat din Slovacia. Fiul președintelui a fost arestat de autoritățile austriece, pentru că pe numele său fusese emis un mandat de arestare de către Germania, care îl acuza de fraudă (acuzațiile au fost retrase ulterior).

Suspiciuni cu privire la un eventual rol jucat în această răpire de fostul premier Vladimir Meciar, cunoscut pentru derivele sale autoritare, au persistat ani de zile la Bratislava.  Un film intitulat „Răpirea”, bazat pe acest caz, a fost lansat în 2 martie în Slovacia și este un veritabil succes, cu 200.000 de vizionări în aproape o lună.

Un tribunal austriac a conchis, în 1995, că serviciile secrete slovace se aflau probabil în spatele răpirii. Fostul premier slovac Vladimir Meciar a a negat însă implicarea serviciilor sale de informații în răpirea, neelucidată vreodată, a fiului președintelui Kovac, principalul său adversar politic.

Vladimir Meciar a fost prim-ministru în anii 1990-1991, 1992-1994 și 1994-1998. SUA și mai multe țări europene l-au acuzat de tendințe autoritariste și de corupție.

În 1998, Vladimir Meciar a blocat ancheta privitoare la răpirea fiului fostului președinte ordonând o amnistie și „încetarea urmării penale angajate pentru delicte comise în contextul răpirii lui Michal Kovac junior”, ceea ce a alimentat suspiciunile implicării sale în această afacere.

Parlamentul de la Bratislava a votat, însă, joi, un amendament care permite abrogarea amnistiilor „contrare principiilor democrației și statului de drept”. Amendamentul a fost votat de 124 din cei 146 de deputați prezenți joi în parlament.  Abrogarea amnistiei urmează să fie votată definitiv săptămâna viitoare.

 Parlamentul a votat sub o „puternică presiune din partea opiniei publice”, a declarat politologul Grigorij Meseznikov. Mai multe tentative de a redeschide ancheta au eșuat în trecut. Potrivit unui recent sondaj, 63% dintre slovaci doresc ca ancheta să fie redeschisă chiar și după 20 de ani.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri