Slovenia amână cu doi ani accesul croaților pe piața muncii

Data publicării:
Santier-Mfax 1

„Timp de doi ani, cetăţenii croaţi vor putea munci în Slovenia în aceleaşi condiţii aflate în vigoare în prezent", adică cele pentru cetăţeni dintr-un stat care nu este membru UE, a declarat pentru jurnalişti ministrul sloven al Muncii Anja Kopac Mrak, în urma unei şedinţe de Guvern, relatează Mediafax.

Legea va fi adoptată din cauza situaţiei economice dificile a Sloveniei, a adăugat ea, referindu-se la nivelul ridicat al şomajului în Slovenia, inclusiv în zonele de la frontiera cu Croaţia.

„În acest fel, Guvernul dă prioritate angajării cetăţenilor sloveni, dar dacă angajatorii nu găsesc profilul adecvat (în rândul muncitorilor sloveni), ei pot să angajeze cetăţeni croaţi", a precizat ea.

Aproape 5.000 de croaţi au un permis de muncă în Slovenia, potrivit ministrului sloven.

Legea care introduce această perioadă de tranziţie de doi ani va fi prezentată în Parlament în procedură de urgenţă şi urmează să fie adoptată până la 1 iulie.

Slovenia a fost prima ţară din fosta Iugoslavie care a aderat la UE, la 1 mai 2004, şi la zona euro, la 1 ianuarie 2007. Un fost elev model al zonei euro, ţara se confruntă cu o criză profundă, economia sa fiind în recesiune din 2011. PIB-ul s-a contractat cu 0,7% în primul trimestru din 2013, în comparaţie cu ultimul trimestru din 2012, iar nivelul şomajului era de 13,4% în martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri