Slujba de Înviere la Moscova. Preşedintele Vladimir Putin a venit la catedrala Hristos Mântuitorul fără soţia sa

Data publicării:
rusia-1

La Moscova, slujba de Înviere aduce în catedrala Hristos Mântuitorul sute de credincioşi, dintre care cei mai importanţi sunt preşedintele Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev. Ceremonia este oficiată de Patriarhul Chiril al Moscovei şi al Rusiei, iar lumina sfântă de la Ierusalim a fost adusă în metropolă la ora locală 22:30 cu o cursă specială.

De la aeroport, lumina a fost dusă direct la catedrala Hristos Mântuitorul.

În mod tradiţional, la slujba de Înviere oficiată la catedrala Hristos Mântuitorul participă şi cei mai înalţi oameni din stat - preşedintele Vladimir Putin şi premierul Dmitri Medvedev, alături de soţiile lor. De data aceasta însă, soţia liderului de la Kremlin a lipsit de la slujbă.

Alături de preşedintele şi premierul Rusiei s-a aflat şi primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

În capitala rusă au fost luate măsuri speciale de securitate menite să prevină incidentele neplăcute în noaptea de Înviere: aproximativ 100.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a garanta securitatea. Au fost introduse puncte de control şi există şi planuri de acţiune în cazul unor evenimente neprăvăzute.

Catedrala Hristos Mântuitorul

Piatra de temelie a catedralei Hristos Mântuitorul a fost aşezată în 1839, iar lucrările au durat peste patruzeci de ani. În 1931, la ordinele lui Iosif Visarionovici Stalin, lăcaşul a fost dărâmat pentru a face loc Palatului Sovietelor, care urma să fie cea mai mare clădire din lume, însă proiectul a fost abandonat.

La începutul anilor 90, Biserica Ortodoxă Rusă a primit permisiunea de a reconstrui edificiul. Finalizată în 2000, noua catedrală păstrează designul original. Cu un plan în formă de cruce şi trei altare, este cea mai mare biserică ortodoxă din lume. Are o înălţime de 105 metri, pot participa la slujbă 10.000 de credincioşi, suprafaţa pictată este de 22.000 de metri pătraţi, iar 9000 de metri pătraţi sunt auriţi.

Imagini de la Moscova. În studioul Digi24, comentează teologii Costion Nicolescu şi Ciprian Olinici:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri